Чернігівський дитинець або вал

Опис:

Чернігівський дитинець або вал - найдавніша частина Чернігова. Разом з іншими об'єктами входить до складу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній».

Дитинець - укріплене городище, яке виникло в кінці VII століття на правому березі річки Десна. За часів Київської Русі дитинцем називалася сама укріплена центральна частина стародавніх міст, це була головна міська цитадель, внутрішній місто. Дитинець дав початок майбутньому місту. В епоху Київської Русі Чернігів був значним містом на Русі (в «Повісті временних літ» місто згадується як другий за значимістю після Києва). Чернігівський дитинець височів на виступаючому мисі, в місці злиття річок Десни і Стрижня. Це давало прекрасну оглядовість місцевості і контроль над нею.

Дитинець був оточений земляним валом з дерев'яною стіною і глибоким ровом, мав три в'їзди: Водні, Київські і Погорєлов ворота. На Дитинці розміщувалися князівський двір, багаті садиби багатої знаті і головні собори міста. Про те, що Дитинець був забудований в значній мірі кам'яними спорудами, крім збереженого донині Спаського собору, свідчать також залишки князівського двору 10 століття, що складався з двох кам'яних теремів у два-три поверхи, і його єпископського подвір'я. Значним впливом в місті користувалося духовенство - до кінця 10 століття язичницьке, а потім християнське. Язичницьке капище знаходилося, імовірно, на території Дитинця, де на початку 18 століття були знайдені два срібних ідола. З півночі і заходу до Дитинця примикав обхідний град - найбагатолюдніша ремісничо-торгова частина міста.

У жовтні 1239 місто було спалене ордами хана Менгу. Більшість руйнувань місто зазнав від кримських татар в 1482 і 1497 роках. У 1531 році за указом Василя III на виступаючому в бік Десни мисі Дитинця було відбудовано замок Дитинця. Вулиця від Погорілої (Північної) стала головною. Уздовж неї споруджувалися адміністративні будинки, казарми і артилерійський двір. Новий замок протягом XVI століття відбив безліч литовських облог, однак зазнав польському руйнування під час Смутного часу в 1610 році.

Після національно-визвольної війни 1648-1654 років Чернігівська фортеця стала адміністративно-політичним центром Чернігівського полку, зберігаючи водночас і значення фортеці.

У XVIII ст. Дитинець забудовується новими спорудами. Переважним елементом композиції став Чернігівський колегіум з дзвіницею (перший вищий навчальний заклад на Лівобережній Україні). У 1799 р фортеця ліквідували. Згідно з новим планом забудови Чернігова на початку XIX ст. частково були розкопані вали фортеці. На їх місці розбитий бульвар. Після 1845 року на місці Дитинця і Чернігівської фортеці заснований парк під назвою Вал (Чернігівський Вал). Були створені дві площі: Гімназична і Соборна.

З 1964 р прийнято сучасну назву парку - Центральний парк культури і відпочинку ім. М. М. Коцюбинського, а пам'ятники на його території увійшли до складу Національного архітектурно-історичного заповідника Чернігів стародавній. Одна з головних визначних пам'яток дитинця - 12 гармат яким нескольсо сотень років, подаровані за легендою місту Петром I.

У народі його називають просто «вал», оскільки високий насип над річковим берегом - це все, що залишилося від давньоруської фортеці-дитинця, неодноразово відбудованій і знову знищеної.

Зараз до Дитинця умовно відносять територію, що утворить ділянку схожий на трикутник між проспектом Миру (на заході), вулицями Єлецької і Преображенської (на півночі), вул. Музейній (на сході) і вул. Підвальна (на півдні).

Крім знаменитих гармат, на території дитинця знаходяться Спасо-Преображенський собор, Катерининська церква, Борисоглібський собор і Будинок полкової канцелярії (Будинок Лизогуба). Моторошнувата легенда свідчить, що в ньому гетьман Мазепа ховав свою кохану Мотрю Кочубеївну. Мати прокляла її за зв'язок з убивцею батька, і тепер в ніч на Пречисту (28 серпня) її привид бродить навколо будинку і просить, щоб його осяяли хрестом заради позбавлення від материнського прокляття. Нині багато прикрашений ліпниною будівля в стилі українського бароко є сховищем фондів Чернігівського історичного музею.

З валу відкривається прекрасний вид на деснянську зрозумію і стародавні кургани - Болдині гори. Вдалині блищать куполи Єлецького Успенського монастиря та Троїцького собору.

Недалеко від місця розташований готель Reikartz.

Страница в каталоге гостиниц: Reikartz

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: