Борисоглібський собор (Музей архітектури)

Опис:

Борисоглібський собор - споруда княжих часів. Цей пам'ятник архітектури білосніжного кольору був побудований на честь перших російських святих Бориса і Гліба. Засновником вважається князь Давид Святославович. Собор розташований в стародавньому центрі міста, зараз в його приміщенні знаходиться музей архітектури - частина заповідника "Чернігів стародавній".

Є одним з найдавніших храмів на території України. Побудований він був в 1123 році в центральній частині стародавнього Чернігова. Під час археологічних розкопок під стінами собору виявлені залишки фундаменту початку XI століття, що залишилися ймовірно від старішого культової споруди, що стояв на цьому місці. Протягом XII-XIII століть храм служив усипальницею княжого роду Давидовичів і головним кафедральним храмом. Пізніше в Борисоглібському соборі стали ховати вищих церковних ієрархів. На території собору в 17 столітті були поховані знамениті представники православної церкви, серед яких Феодосій Углицький та Лазар Баранович. Крім того, в соборі діє Будинок хорової спадщини, в якому часто проводяться концертні програми духовної музики.

За час свого існування собор неодноразово перебудовувався. Так в XVII столітті із заходу до нього був прибудований притвор у стилі українського бароко, а в XIX столітті розібрана і перебудована східна сторона храму. У XVI-XVIII століттях Борисоглібський собор - головний храм однойменного монастиря, був скасований в 1786 році за указом Катерини II. У 20 столітті храм було реставровано архітектором Миколою Холостенко, завдяки чому йому повернули давньоруський вигляд.

Зараз споруда має одну главу, висота якої 25 метрів, шість стовпів і хрестоподібний купол. Фасади собору - це величезні стіни, які прикрашені напівколонами, завершуються білокам'яними капітелями. Його будівництво доповнювалося різьбленням по каменю, красивими рельєфними орнаментами. Серед таких візерунків найцікавішими є рослинні в поєднанні з казковим мереживом з чарівних звірів і птахів.

Інтер'єр собору містить унікальні старовинні фрескові композиції, що прикрашають його стіни і портали біля входу. Ще однією особливістю внутрішнього оздоблення споруди є елегантний інкрустований підлогу.

Музей архітектури, який зараз там знаходиться, відомий царськими воротами зі срібла з позолотою, що мають вагу в 56 кілограм. Їх виготовили в 18 столітті за наказом Івана Мазепи. На подив цю браму збереглися практично без пошкоджень. Царські врата, які є унікальним витвором мистецтва епохи бароко, експонувалися на виставках в Національному музеї історії України в Києві і в Українському музеї в Нью-Йорку.

Найдавніший підлогу собору з шиферних плит прикрашений кольоровою мозаїкою. Він є ще одним популярним експонатом музею. Відвідувачі музею зможуть ознайомитися з двома постійно діючими в ньому виставками. Одна з них розповість про ремесло і архітектурі міста в 11-13 століттях, а інша - покаже фрески чернігівських храмів.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: