Катеринінська церква

Опис:

Катерининська церква - православна церква, пам'ятка архітектури національного значення. Яскравий зразок козацького бароко Лівобережжя. Знаходиться в історичному центрі міста, на високому мису відокремленому яром від Валу, Чернігівського дитинця.

Зведена братами Семеном і Яковом Лизогубами, за заповітом їхнього батька Юхима. Церква побудована в пам'ять про героїзм їх діда Якова і козаків чернігівського полку, виявлений ними при штурмі турецької фортеці Азов у ​​1696 році. Тому вона має портали входів по аналогії з храмами з мусульманським міхрабом, таким чином нагадуючи, що церква побудована на честь перемоги над мусульманами-турками.

Церква побудована на залишках храму середніх розмірів часів Київської Русі на території укріпленого місця Чернігова, відомого за назвою Третяк. Храм був освячений Архієпископом Стаховським в 1715 році на честь святої Катерини. За рахунок вигідного розташування, деякий час служив функцією укріпленого фортифікаційного вузла поблизу головної фортеці Дитинця.

У 1837 році церква постраждала від пожежі, після чого знову відбудовувався. У тому ж столітті первісний триярусний іконостас з огляду на поганий стан був розібраний і замінений на еклектичний одноярусний. При його спорудженні були використані царські ворота від старого іконостасу. До наших днів цей іконостас також не зберігся.

У 1933 році в церкві було скоєно останнє богослужіння, після чого вона була закрита. Під час Великої Вітчизняної війни храм знову постраждав від пожежі, згоріла покрівля і верхня частина куполів.

У 1947-1955 роках були проведені роботи з консервації конструкцій і відновлення зовнішнього вигляду пам'ятника. У 1962 році Катерининський храм входить до складу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». У 1975-1980 роках знову була проведено реставрацію за проектом І. Л. Шмульсона. У 1979 році всередині церкви розмістилася експозиція Музею Народно-декоративного мистецтва Чернігівщини. Музей діяв до липня 2006 року. У травні 2008 року церква передана УПЦ Київського патріархату і стала кафедральним собором Чернігівської єпархії УПЦ КП. Богослужіння в соборі почалися 1 серпня 2008.

Передачу храму УПЦ Київського патріархату оскаржували віруючі Української православної церкви (Московського патріархату). Оскільки приміщення було передано саме громаді Київського патріархату, представники УПЦ МП в 2006 році розбили під стінами будівлі велику брезентову палатку, в якій здійснювали богослужіння. В ніч з 1 на 2 квітня 2008 невідомі підпалили намет. У ніч з 31 грудня 2010 на 1 січня 2011 «похідний храм» був облитий бензином і підпалений невідомими особами. В результаті пожежі намет повністю згоріла. Більше ніхто з людей не постраждав. Намет було знято 21 лютого 2014 р під тиском жителів Чернігова.

Катерининська церква в Чернігові є найвизначнішою в Україні пам'яткою стилю українського (козацького) відродження XVII-XVIII століть, що збереглася в автентичному вигляді, справила визначальний вплив на розвиток української церковної архітектури XVIII століття. Тепер п'ятибанна церква служить нагадуванням про великі подвиги і героїзм чернігівських воїнів.

Недалеко від церкви розташована Готель Україна, яка має в своєму розпорядженні 90 номерами різних категорій, Wi-Fi, стоянкою для автомобілів з цілодобовим спостереженням, рестораном і конференц-залом.

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Украина

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: