Єлецька Гора

Опис:

Єлецька Гора - історично сформована місцевість Чернігова (район), розташована на території Новозаводського району. До неї відноситься Комплекс споруд Єлецького монастиря: Успенський собор, Північні, Східні, Південно-західні келії, Будинок святителя Феодосія Чернігівського (1688) - найстаріша дерев'яна споруда Лівобережної України, пам'ятки архітектури місцевого значення (Петропавлівська церква, Усипальниця Якова Лизогуба, Залишки будинку Ігумена XVIII століття, Некрополь Єлецького Успенського монастиря, де поховані Я. К. Лизогуб, В. К. Дунін-Борковський, А. С. Милорадович, Л. А. Полуботок та інші). Комплекс споруд Єлецького монастиря в урочищі датується 12-17 століттями. Стіни комплексу зведені в 17 столітті.

Єлецька гора є західною частиною історичного Окольного граду і займає піднесення (мис тераси Десни) між вулицями Толстого, Князя Чорного та Тихої. Єлецький Успенський монастир розташований на правому березі річки Десна, між територією колишнього чернігівського дитинця і перебували поблизу Троїце-Ильинским монастирем.

Єлецький Успенський монастир є православним жіночим монастирем. Історично був чоловічим монастирем, після відновлення (з 1992) став жіночим. Один з перших і найбільш багатих монастирів Київської Русі. Зведення соборного Успенського храму пов'язане з ім'ям родоначальника династії Ольговичів, чернігівського князя Олега Святославича. Цей пам'ятник майже цілком дійшов до нашого часу, хоча і з пізнішими нашаруваннями в стилі українського бароко.

Успенський собор будувався на рубежі XI і XII століть за зразком однойменного київського храму Печерського монастиря. Відмінність від київського храму в тому, що з трьох сторін були невеликі притвори, а в південно-західному куті була влаштована капличка з апсідкой - на зразок тих, що відомі по пам'ятниках Старої Рязані. Фресковий живопис XII століття відрізняється високою художністю, але збереглася дуже фрагментарно. У XVII столітті собор був оновлений в стилі бароко, купола перекладені.
Також до комплексу відноситься бокові церква св. апостола Якова - усипальниця Якова Кіндратовича Лизогуба, 1689 року побудови (освячена 14 вересня 1701 г.), знаходиться з південної сторони собору. Крім цього на території комплексу є надбрамна дзвіниця заввишки в 36 метрів (1670-75 років). Зведена на місці більш ранньої, дерев'яної дзвіниці
Трапезна і Петропавлівська церква XVIII століття, побудована над Єлецького печерами (1069 роки) і келії того ж періоду (найбільш раннє цегляна житлову будову на Лівобережній Україні).

Відповідно до викладеного в літописах переказами, Єлецький Успенський чоловічий монастир був заснований на місці чудово знайденої на одній з ялин 3 лютого 1060 року ікони Пресвятої Богородиці. Від цих ялин отримали назву і ікона і обитель. Засновником монастиря вважається київський князь Святослав Ярославич. У 1069 в цьому монастирі жив «батько руського чернецтва» преподобний Антоній Печерський. В середині XII століття на тому місці, де знайшли святу ікону, будується 25-метровий Успенський собор.

У 1239, в ході монголо-татарської навали монастир був розграбований і розорений. З 1445 року Черніговом володів князь Іван Можайський, який почав відновлення чернігівських святинь. Тоді ж був відремонтований і Єлецький монастир.

Після того, як по Деулинскому договору в 1618 році Чернігів відійшов до Речі Посполитої, монастир знову був розорений. Після 1623 польська влада передають монастир уніатам, які його ремонтують і відновлюють. Уніатський ігумен Єлецького монастиря Кирило Транквілліон-Ставровецький друкує в 1646 році першу в Чернігові книгу - свій твір Перло многоцінне.

У 1649 року поляки були з Чернігова остаточно вигнані, і монастир знову стає православним. Серед його ігуменів були такі церковні і культурні діячі, як Димитрій Ростовський, Лазар Баранович, Феодосій Чернігівський, Іоанникій Галятовський, і інші. Останній реконструював Успенський собор, побудував трапезну Петропавлівську церкву, влаштував в монастирі бібліотеку і замовив пишний іконостас.

Монастир був багатим власником: до 1786 року, коли на південь Росії була поширена секуляризація монастирських вотчин, Єлецькому монастирю належали майже 2,5 тисячі кріпосних душ, 8 трактирів, винокурня, 9 млинів, 7 пекарень і т. Д.

У 1921 Єлецький Успенський чоловічий монастир був закритий. Знову переданий церкви в 1992 і відновлений як жіночий.

Гора, на якій стоїть Єлецький Успенський монастир, порита і пронизана безліччю підземних ходів, печерами та катакомбами. Так, підземна галерея довжиною в 70 метрів з'єднує Успенський собор і Петропавлівську церкву. Поруч з монастирським комплексом знаходиться археологічний пам'ятник середини X століття, курган Чорна могила.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: