Будинок полкової канцелярії

Опис:

Будинок полкової канцелярії, також відомий як Будинок Лизогуба або будинок Мазепи. Є пам'ятником цивільної архітектури 17 століття і одним з двох збережених до наших днів адміністративних будівель канцелярій козацьких полків (друге - будинок полкової канцелярії Київського полку в Козельці).

Будинок побудований на території Дитинця з південного боку міської площі в 1690-і роках в стилі українське бароко з цегли чернігівським полковником Лизогубом Яковом Кіндратович. Спочатку належав будівельнику, а після його смерті в 1698 році - гетьману Івану Мазепі. У 18 столітті тут була полкова канцелярія Чернігівського козацького полку, а з кінця 18 століття до початку 20 століття - архів.

Спочатку будинок був кам'яним двоповерховим. Був пошкоджений під час пожежі 1718 і 1750 років. У другій половині 18 століття до північного фасаду був прибудований тамбур з фігурним фронтом і влаштований ще один невеликий тамбур - вхід в підвал з двору. Будівля являє собою типову українську хату, що складається з сіней і двох житлових частин, по дві кімнати кожна. Зовні його фасад багато декорований лопатками-пілястрами, візерунчастими фронтонами, карнизами і багатьма іншими деталями. Реставровано в 1954 і 1969 роках. Від будинку Лизогуба до Спаського собору і Водяним воріт йшли підземні ходи.

Будинок має багату декоративну обробку фасадів, що виділяє його серед інших подібних забудов. Майстерне використання можливостей цегли - характерна риса архітектури Лівобережжя України 17 - 18 століть, яка продовжує давньоруську традицію, започатковану в орнаментальному мереживі цегляної кладки Спаського собору, П'ятницької церкви та інших.

Тривалий час в будинку знаходилася картинна галерея, а зараз зберігаються фонди Чернігівського історичного музею. Після реставрації в 1954 році Будинок Лизогуба включена до складу Чернігівського архітектурно-історичного заповідника.

Одна з легенд будинку розповідає, що коли гетьман Мазепа збігав до Молдови, то залишив скарби в темних льохах цього будинку. А стерегти їх за важку провину повинна була Мотря Кочубей (його коханка, яку він ховав у цьому будинку, яка припадала йому хрещеною дочкою, за що і була проклята матір'ю "за порочний зв'язок з вбивцею свого батька"). І тому вона з'являється в ніч на Пречисту, благаючи "хрестом православним благословити її прокляту душу".

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: