Болдіна Гора

Опис:

Болдіна Гора - парк-пам'ятник садово-паркового мистецтва, площа якого становить 6 га. До нього відноситься комплекс споруд Троїцько-Іллінського монастиря (11-19 століття): Троїцький собор, Введенська церква, Північно-східні, Південні і Південно-західні келії, Будинок архієрея (церковно-адміністративна установа, за допомогою якого архієрей (єпископ) здійснював свої владні повноваження над підвідомчим йому духовенством, вершив суд над кліриками і жителями належали йому вотчин; архієрейські будинки були скасовані в 1918 році більшовиками), кургани Гульбище і Безіменний. Назва парку походить від давньоруського "болд", що означало "дуб". Залишки дубового гаю, що складається з вікових дерев, ще й зараз збереглися в західній частині Болдиних гір.

У давньоруські дохристиянські часи на місці Болдиних гір знаходилося міське кладовище. На території сучасного Чернігова збереглося багато курганів, але Болдіногорская група з них найбільша. До того ж цей курганний некрополь є одним з двох, що збереглися в межах міста на всій території існувала колись Київської Русі. До нашого часу збереглася лише південна частина некрополя, північна його частина в післявоєнні роки була забудована.

Пагорби на території парку піднімаються на 20-35 м над правобережною заплавою Десни. На них знаходяться давньоруські кургани, могили Михайла Коцюбинського, Опанаса Марковича і інших відомих людей, численні невеликі кургани 800-900 років. Всього їх в парку близько 1500. У дохристиянський період такі кургани були невід'ємною частиною обряду поховання померлого. Так само в парку знаходиться стела, вічний вогонь і могила невідомого солада, а також Антонієві печери. З Болдиній гори відкривається прекрасна панорама на місто.

Протягом 11-17 століть на схилах Болдиних гір були створені унікальні архітектурні комплекси Єлецького-Успенського монастиря і Антонієвих печер, які стали першоосновою Троїцько-Іллінського монастиря.

За легендами, в 1069 році на Болдині гори прийшов чернець Антоній Преподобний, один з проповідників християнства на Русі. Він і заснував земляні споруди, так звані Антонієві печери. Вони з'єднані підземними переходами з Іллінською церквою, яка була побудована в XII столітті. Минуло понад 800 років, але печери збереглися донині. Вони мають велику довжину і великі приміщення. Глибина їх від 1 до 12 м. На території печер знаходиться Іллінська церква. У печерах для огляду відкриті два яруси. У них є кілька підземних церков, келії ченців і так звана Кісниця - місце, де проводили спеціальні обряди над померлими ченцями. Зараз в печерах є гробниця, де за склом складені деякі кістки монахів. Кажуть, що печери тягнулися від Чернігова до самого Києва, але потім частина з них була завалена і тепер там ведуться розкопки, відкриваються нові гілки підземних тунелів.

Поруч з підземним монастирем, на найвищому плато Болдиних гір почалося спорудження наземного монастирського комплексу - Троїцького монастиря. Його заснував відомий політичний і релігійний діяч Лазар Баранович. Пам'ятка архітектурного ансамблю Троїцько-Іллінського монастиря - Троїцький собор був побудований в кінці XVII століття. На місці східної воріт монастиря в 1667 році звели Кам'янець для друкарні Троїцько-Іллінського монастиря. В усипальниці Троїцького собору серед чернігівських архієреїв знаходиться тіло автора багатотомного історико-статистичного опису Чернігівської єпархії Філарета (Гумілевського), в західному крилі храму - на вічному спокої генерал, учасник російсько-турецької війни 1877-78 років, історик і громадський діяч, голова Чернігівської губернської архівної комісії Григорій Милорадович. Неподалік собору під зеленими кронами стоїть каплиця, в якій поховані видатного російського дипломата, уродженця Чернігова Григорія Щербину.

В даний час Болдині гори - це пам'ятник садово-паркового мистецтва (з 1972 року), цінний історико-архітектурний комплекс, значний туристичний об'єкт міста та області.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: