Спасо-Преображенський собор Чернігова

Опис:

Спасо-Преображенський собор у Чернігові - найстаріший пам'ятник давньоруського зодчества, що зберігся до нашого часу. Зараз це діючий храм-музей, який є частиною національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній".

Храм закладений чернігівським князем Мстиславом Володимировичем, імовірно на початку 1030-х рр. Собор являє собою великий, по давньоруським мірками, тринефний храм з шістьма стовпами і трьома апсидами. Деякі дослідники відзначають деяку схожість Спасо-Преображенського собору та Десятинної церкви. Також є припущення, що майстри, які створили собор в Чернігові і Софію Київську були з однієї і тієї ж столичної візантійської артілі.

До нашого часу Спасо-Преображенський собор зберігся практично повністю. Однак, будівля була частково перебудовано після декількох руйнівних пожеж. Зараз всі бажаючі можуть оцінити мистецтво старих майстрів-каменярів, які зробили незвичайну і ошатну кладку на фасаді собору.

Собор являє собою великий по давньоруським мірками (18,25 х 27 м.) Тринефний храм з шістьма стовпами і трьома апсидами. Розкопки показали, що до східних кутах були прибудовані невеликі каплиці, які не збереглися.

Особливо варто відзначити незвичайну архітектуру собору. Він комбінує в собі класичну візантійську планування у вигляді хреста і компоненти романських базилік. Жоден інший давньоруський храм таких особливостей не має.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: