Сумський обласний художній музей ім. Н. Онацького

Опис:

Музей Онацького в Сумах засновано 1 березня 1920 року художником, педагогом і громадським діячем, учнем І. Ю. Рєпіна Никанором Харитоновичем Онацький (1875 - 1937) - педагогом, художником і громадським діячем.

Основу музею склали твори з націоналізованих приватних зібрань міста і повіту і що знаходилася тоді в Сумах колекції Оскара Гансена (київського промисловця і мецената).

В експозиції та фондах налічується понад 15 тисяч експонатів. Експозиція розміщена в 8 залах двоповерхового особняка на Червоній площі, побудованого в кінці XIX - початку XX століть місцевим архітектором Густавом Шольцем і служив будівлею Державного банку.

В експозиції представлені твори живопису, графіки, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва, виконані як старими майстрами, так і сучасними художниками, українськими та зарубіжними. На першому поверсі розгорнуто експозицію образотворчого мистецтва України та Росії ХVІІІ - поч. ХХ століття, а також країн Західної Європи: Італії (ХVІ - кін. ХІХ століття), Голландії та Фландрії (ХVІІ - ХІХ століть), Франції (ХVІІ - поч. ХХ століття). На другому поверсі розташована постійно діюча експозиція декоративно-прикладного мистецтва, куди увійшли шедеври промислового і кустарного виробництва порцеляни, скла, металу, тканин, виготовлених в Україні, Росії, країнах Західної Європи, Далекого і Близького Сходу в ХVІІ - поч. ХХ століття.

Сумський художній музей імені Никанора Онацького - провідний культурний центр області, популярність якого зростає завдяки активній виставковій діяльності. Приклад тому - міжнародні виставки в Німеччині, Італії, Польщі, Росії.

Музей знаходиться в самому серці міста. Недалеко від нього парки, сквери, Садиба Суханових-Сумовських, різьблена Альтанка, безліч милих і незвичайних скульптур, таких як, Пам'ятник цукру.

Страница в каталоге предприятий: Сумский художественный музей имени Никанора Онацкого

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Сумах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: