Альтанка, Суми

Опис:

Протягом більше століття Альтанка вважається головним і незмінним символом міста. Вона розташована в сквері ім. Харитоненка між художнім і краєзнавчим музеями.

Сумська Альтанка є зразком дерев'яної архітектури кінця ХIX - початку ХХ століть.

В кінці XIX століття петербурзькі вчені припустили, що в Сумах є поклади нафти. Шукали їх прямо на території садиби родича Харитоненків (відомого мецената і власника цукрових заводів), польського купця Миколи Лещинського. Вчені на цій ділянці пробурили свердловину. Нафта так і не знайшли. Щоб закрити свердловину, там поклали сталеву плиту. Тоді і з'явилася ідея у Лещинського побудувати там красиву ажурну альтанку. Купець доручив цю справу одному з місцевих жителів, архітектору Матвію Щавельеву. Коли робота була закінчена, Микола, будучи поляком за походженням, назвав це архітектурний твір польським словом Альтанка. У перекладі це означає відкрита дерев'яна тераса.

Специфічною особливістю альтанки, що робить її унікальною, є те, що при будівництві в неї не було забито жодного єдиний металевий цвях. Використовували лише тільки дерево. Альтанка споруджена в російській стилі. Варто спорудження на дерев'яному цоколі. Висота восьмигранной альтанки досягає 10 метрів. Її дах являє собою купола. Альтанку прикрашають різні візерунки - символи трипільської культури і язичництва. На її стінах зображені знаки сонця, родючості, хреста, шестигранні зірки. Хрест означає мир на землі. Шестигранна зірка символізує жіноче і чоловіче єдність.

Колись в Альтанці по вихідних грав духовний оркестр, а городяни приходили сюди послухати музику, розважитися, потанцювати. Минуло багато років, а будова добре збереглося, лише змінюючи з роками свій колір. Сьогодні можна побачити, як там фотографуються сім'ї, закохані, місцеві жителі і приїжджі гості. Альтанку оточують чудові різнокольорові клумби. Усередині зараз там перебувати піаніно.

Поруч зі сквером розташований фонтан Садко - ще одна цікава міська пам'ятка.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Сумах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: