Садиба Суханових-Сумовських

Опис:

Гарний садибний будинок Суханова-Сумовська розташований в центральній частині міста Суми, за огорожею з кованими воротами та фігурними ґратами. Недалеко від нього знаходиться парк ім. Харитоненко з білою різьбленою Альтанкою.

Побудована садиба була в 1895 році сумським підприємцем-цукрозаводчиком і меценатом Миколою Сухановим.

Двоповерховий житловий будинок палацового типу з багатими архітектурними прикрасами було поєднаний підземним ходом з конторським будівлею і з мансардою (довгим одноповерховим будинком служб) в стилі неоренесансу. На кордоні садибного ділянки варто довгий будинок господарського корпусу. Автором ансамблю з трьох будинків вважається архітектор Михайло Ловцов. Маєток було оснащено модерними для того часу автономним електричним освітленням і підйомником.

 У 1910 році садиба перейшла у власність родини залізничного інженера Іоакима Сумовська, одного з директорів правління товариства Сумської залізниці. Залишившись вдовою, його дружина Ванда здавала будинок в оренду, а в одноповерховому господарському корпусі влаштувала гараж, де цілодобово можна було найняти модне, в той час, авто. Племінник господині будинку, Оскар Хансен, встиг під час революції 1917-го року приховати колекцію декоративно-прикладного мистецтва, яка пізніше увійшла до зібрання Сумського художнього музею ім. Н. Онацького.

Пізніше в садибі розмістилися більшовики. Свого часу тут був штаб Червоної армії, комітет міської партії і навіть дитячий сад. В кінці 20 століття садиба перейшла в руки офісних співробітників і організацій.

До наших днів зберігся підземний хід між головною будівлею і конторою. А також зараз в різних приміщеннях садиби Суханова розміщений Інститут прикладної фізики, служби Академії банківської справи, а також один з підрозділів УБОЗ. У приміщенні бібліотеки банківської академії відкрито експозицію «Суханови в Сумах», що розповідає про життя та благодійності сім'ї Суханова.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Сумах

Інші пам'ятки поруч: