Свято-Успенський кафедральний собор

Опис:

Успенський собор розташований на Івановій горі, є головним храмом на території Полтавської фортеці. З давніх-давен вважався "соборним" - головним храмом фортеці. Спочатку був дерев'яним з невеликою двоярусною дзвіницею. Останні історичні згадки про дерев'яному Успенському соборі Полтави датовані тисячі сімсот сімдесят шість роком, в зв'язку з даруванням, на увазі старості і недоцільність підтримки, цього архітектурної споруди селу Івашки, що і нині перебуває в дванадцяти кілометрах від міста.

У 1748 році було прийнято рішення про будівництво кам'яного собору, архітектором призначений Стефан Стабанскій (закінчено в 1770 році). Поруч з собором в 1774 році почалося будівництво дзвіниці, але і тут дався взнаки брак коштів - завершили лише через 27 років (в 1801 році). У 1847 році Успенський собор отримує статус кафедрального після перенесення архієрейської кафедри з Переяслава-Хмельницького в Полтаву.

Головний собор Полтави продовжував виконувати свої релігійні функції аж до 1934 року, коли при зміні правлячого режиму був оголошений культ загального "атеїзму". Храм же просто підірвали. Встояла лише дзвіниця. У 1974 році були проведені масштабні реставраційні роботи по історичному відновленню зовнішнього вигляду дзвіниці, приурочені до 800-річчя Полтави, за результатами якої в стінах колишнього храму відкрився музей міста, а пізніше виставка сучасних художників.

Відразу ж після відновлення богослужінь у дзвіниці, стало питання про реконструкцію Свято-Успенського кафедрального собору Полтави. У 1993 році на це було отримано дозволу від відповідних органів місцевого самоврядування. Однак будівництво було розпочато лише в 1999 році в рамках святкування 1100-річчя міста. Період реконструкції розтягнувся на 5 років, що частково було пов'язано з паралельно йдуть археологічними дослідженнями різних культурних шарів на даній території, частково з браком фінансування, частково конфліктом інтересів головного архітектора і представників влади. У 2004 році при великому скупченні народу Свято-Успенський кафедральний собор був відкритий.

Нинішній Свято-Успенський кафедральний собор висотою 37, 5 метрів. Зовнішній вигляд собору досить неоднозначний: в центральній частині собору розглядалися римські відтінки, купола мали риси грецької архітектури, а інші порівнювали його з візантійської базилікою. Все це не дозволяло точно визначити архітектурний стиль Свято-Успенського собору. Двоповерховий собор в стилі візантійської базиліки мав п'ять куполів, фасади прикрашали декоративні фронтони, по обидва боки перебували ризниця (приміщення для зберігання богослужбового облачення священиків і церковного начиння) і паламарню.

Пам'яткою архітектури національного значення є дзвіниця цього собору, закладена в 1774 і побудована в 1801 році. 44 метрова чотириярусна зі шпилем дзвіниця, виконана в стилі класичних стилі з елементами бароко, має обштукатурену цегляну кладку. Чітка композиція, шпиль, а не купол, вхід у вигляді чотириколонним портика свідчать про значний вплив класицизму. Фасади її, крім західного вирішені в іонічному ордері. На третьому ярусі раніше знаходився великий дзвін, який був відлитий в 18 столітті з трофейних турецьких гармат, відібраних під час штурму Полтавської фортеці. Зараз цей дзвін експонується в одному із залів Полтавського краєзнавчого музею.

За Свято-Успенським кафедральним собором розташована Музей-садиба Івана Котляревського і Ротонда дружби народів.

У 15 хвилинах ходьби від собору насположена Готель Палаццо, яка може запропонувати Вам сучасно облаштовані номери різних категорій.

Страница в каталоге предприятий: Свято-Успенский Кафедральный Собор

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Палаццо

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: