Ротонда дружби народів або Біла альтанка

Опис:

Біла альтанка - являє собою ряди колон, об'єднаних горизонтальним перекриттям. Є одним із символів Полтави. Вона розташована в Шевченківському районі міста. Оглядовий майданчик, де знаходиться ротонда - одна з популярних місць для відвідування. З майданчика відкривається вид на Поділ, на річку Ворскла і Хрестовоздвиженський монастир. На високому пагорбі над річкою Ворскла більше 11 століть тому тут стояв дитинець літописного міста Лтава. Пізніше була побудована земляна Полтавська фортеця, яка у ХVІІІ ст. три місяці стримувала наступ шведів, поки не підійшла армія Петра I. Поруч з альтанкою знаходиться меморіальний камінь з викарбуваними на ньому словами з Іпатіївського літопису - документа, в якому в 1174 році вперше зустрічається згадка про Полтаву. Також поблизу знаходиться Соборна площа, Успенський собор і відтворена за малюнками Тараса Шевченка садиба Котляревського.

Оригінальна ротонда була побудована в 1909 році на честь 200-річчя Полтавської битви на колишньому земляному валу Подільського бастіону Полтавської фортеці. Під час Північної війни тут же, поруч з бастіоном, перебувала сторожова вежа, де солдати гарнізону та мешканці фортеці відбивали атаки шведів. У роки німецько-фашистської окупації Біла альтанка була знищена - на цьому місці німцями був влаштований артилерійський спостережний пункт. У 1954 році на честь 300-річчя возз'єднання України з Росією на цьому місці була побудована схожа за формами Ротонда дружби народів за проектом архітектора Льва Семеновича Вайнгорта. Текст на ротонді цитував Гімн Української РСР. У 1990-ті роки текст був замінений на цитату з Івана Котляревського.

Загальна висота пам'ятника - 9 метрів. Спорудження дещо нагадує підкову, зігнуту своїми краями до Успенського Собору, розміщена на колонах. Такий «підковоподібний» зовнішній вигляд альтанки обумовлений, згідно з легендою, тим, що саме на Соборній площі міста на другий день після Полтавської битви відбулася зустріч ремісників-полтавчан з російським царем Петром I, і, здавалося, місцевий коваль тут же майстерно підкував царського коня, що втратив підкову під час Полтавської битви.

У 2008 році, до дня міста, ротонда була оснащена світлодіодними лінійними лампами з чергуванням відтінків (близько 256 тисяч). Коли в місті включається нічне освітлення, кожну годину під ротондою починається світло-звукове уявлення, що триває 15 хвилин. Система розроблялася у французькому місті Ліоні.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: