Музей-садиба Івана Котляревського

Опис:

Музей відкрили в 1969 році, який організація ЮНЕСКО проголосила роком Івана Котляревського. Його вважають засновником української літературної мови. Тут були створені видатні твори: «Енеїда», «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник». Цей комплекс не тільки національний пам'ятник, але і дуже мальовниче місце. Розташована садиба в старому місті, яка має символічну назву Іванова гора. Будинок Котляревського реставрували з нагоди 200-річного ювілею поета в тому вигляді, в якому він був ще в далекому 1837 році за допомогою акварельного ескізу Т.Г.Шевченка та літографії Меллін.

Музей складається з декількох будівель, повністю відновлених в первісному вигляді: батьківський будинок, колодязь і комора. У 1971 р встановили пам'ятник письменнику. Будинок є типовим українським житлом 18 століття. У ньому зберігаються речі і нагороди письменника, сторінки його творів, побутові предмети 19 століття. На стіні є меморіальна дошка. У відновлений будинок-садибу вмонтовані окремі деталі зі старого будинку, а вся конструкція в точності відповідає спорудам 18 століття. Реконструкцією будинку-садиби Котляревського керував архітектор В.М. Тертичний.

У цьому будинку письменник прожив усе своє життя. Будинок-садиба належав ще батькові письменника, а до цього - дідові, який служив дяком у Успенському соборі. Будинок став власністю родини Котляревських в 1751 році. Який дістався у спадок від батька будиночок письменник трохи перебудував під себе, щоб було зручно працювати і відпочивати. Одна з п'яти невеликих кімнат служила господареві кабінетом і спальнею. У ній стояли ліжко, письмовий стіл і книжкова шафа, в якому зберігалися книги римських і французьких авторів. На поличках можна було побачити твори Вольтера, російські переклади Лафонетна, Купера, Лесажа, Вальтера Скотта. Колекцію доповнювали книги російських авторів і періодичні підписні видання. Відпочивати письменник любив на поріжку з балюстрадою, на який можна було вийти з вітальні. З балкончика відкривався чудовий вид на Ворсклу.

Жив письменник скромно. У вітальні стояв диванчик, кілька ломберних столиків і стільців. На стіні висів портрет господаря будинку, писаний олійними фарбами, і дві картини майстрів фламандської школи. Між картинами весели старовинний годинник, на циферблаті яких були зображені Адам і Єва.

В різні часи будинок-садибу Івана Котляревського відвідували відомі люди. Тут побували російський філолог і славіст І.І. Срезневський, актор М.С. Щепкін, російський історик і етнограф В.В. Пассек, батько Миколи Васильовича Гоголя - В.О. Гоголь-Яновський, історик М.П. Погодін.

Навколо садиби росте фруктовий сад. Позаду музею височіє старовинний Успенський собор, а попереду біліє ротонда, за котрої блищить річка Ворскла.

Музейний заклад часто проводить театралізовані екскурсії.

Страница в каталоге предприятий: Музей-усадьба И.П. Котляревского

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: