Полтавський краєзнавчий музей ім. Василя Кричевського

Опис:

Полтавський краєзнавчий музей був заснований ще в 1891 році за ініціативою відомого петербурзького вченого, професора-грунтознавця Василя Докучаєва, який в 1888-1892 роках проводив дослідження ґрунтів Полтавської губернії.

Першими експонатами музею стали понад 4000 зразків грунтів і геологічна колекція з більш ніж 500 експонатів, зібраних на території Полтавської губернії. У фонди краєзнавчого музею експонати дарували як відомі особи, так і звичайні мешканці Полтавщини. Зокрема, полтавчанин, полковник царської армії Павло Бобровський дарував музею експонати, зібрані ним під час подорожей по країнах Близького Сходу, Азії, Африки. Гордість музею - подаровна меценатом колекція давньоєгипетського мистецтва. Лубенська поміщиця, відома громадська діячка Катерина Скаржинська подарувала музею 20000 предметів української старовини і 4000 томів наукової бібліотеки. Це були матеріали з археологічних розкопок, козацька старовина, предмети етнографії, документи.

Сама будівля була побудована в 1908 році, спочатку як будинок Полтавського губернського земства, за проектом Василя Кричевського (на честь якого і був названий музей), з використанням креслень А. Ширшова. Будова стало першим зразком українського архітектурного стилю на Полтавщині. У 1920 році вся будівля губернського земства було віддано Центральному пролетарському музею Полтавщини, в тому ж році відбулося відкриття експозиції. У 1921-1924 роках музей очолював відомий український археолог Михайло Рудинський.

Під час Великої Вітчизняної війни велика частина експонатів була розграбована, приміщення музею варварськи спалено. Після війни залишилося всього 37 тисяч експонатів з 118. У 50-ті роки будівля була знову відбудована за проектами архітекторів П. костриці, В. Крачмера, Н. Квітки та інших.

Зараз тут можна ознайомитися з історією Полтавського краю в найдавніші часи в експозиції відділу археології, який на основі як старих, так і нових досліджень краю розповість про його минуле в епоху палеоліту і мезоліту, дозволить оглянути речі неолітичного часу, бронзової і ранньозалізного доби - від примітивного озброєння мисливців на мамонтів - до вишуканих виробів і прикрас скіфського і пізніших періодів нашої історії. Окрема експозиція присвячена слов'янській і давньоруському періоду. В інших залах краєзнавчого музею (всього їх 40) можна ознайомитися з історією козацтва Полтавщини, історією виникнення та існування Полтавської губернії. Окремими експозиціями виділено періоди української національної революції 1917-1920 років, Миколи Гоголя, Василя Кочубея та ін.

Всього в фондах музею понад 300 000 експонатів.

У 7 хвилинах ходьби від музею знаходиться Готель Аристократ. Гостям пропонується розміщення в комфортабельних номерах оформлених у класичному стилі.

Страница в каталоге предприятий: Краеведческий музей

Страница в каталоге гостиниц: Отель Аристократ

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: