Водонапірна вежа

Опис:

Водонапірна вежа - історична споруда на Петровській горі, яка була побудована в 1898 році. Використовувалася як регулятор тиску води і пожежна оглядова вежа. Їй надано статус пам'ятки архітектури місцевого значення в 1996 році. Рядос з веж знаходиться ще один архітектурний пам'ятник Житомира - будівля Обласної філармонії.

Незважаючи на те, що в центрі міста Житомира було дві повноводні річки і багато струмків поменше, озер і струмків в околицях, обривисті берега і гранітні скелі міста часто ускладнювали процес водозбору. Станом на 1873 рік у місті налічувалося незначна кількість колодязів - 553. В той час, як населення міста становило близько 52 тисяч чоловік. До того ж, на берегах Кам'янки розміщувалися пральні, лазні, шкірзавод, цвинтар і місцеві жителі іноді зливали нечистоти. Така нестача води і її низька якість приводила до швидкого розростання вогню під час пожеж і спалахів хвороб серед жителів.

У 1884 році був прийнятий проект будівництва водопроводу і кам'яного будинку з системою водозбору і фільтрації. Для його розміщення була обрана одна з найвищих точок міста на Театральній площі. Будівництвом зайнялася інженерна польська фірма Петра Станіславовича Држевецький і Єзьоранський.

Офіційне відкриття 31-метрової вежі за проектом Арнольда Карловича Енша і Мечислава Либрович відбулися 27 грудня 1898, свою роботу вона почала з 9 січня 1899 року.

Спорудження виконано в стилі неоготика, має форму восьмикутника. На даху розташована невелика будка, яка є наглядовою майданчиком з прожектором, на якому чергові подавали знак про пожежу, щоб в цей час не користувалися водою. Водопровід був пристосований для гасіння пожеж: через кожні 60 сажнів на трубах стояв пожежний кран. Дізнатися більше про історію пожежної справи в Житомер можна в музеї Пожежної охорони.

Під час війни башта також виконувала роль пункту спостереження протиповітряної оборони.

З 1963 року стара вежа перестала виконувати свої основні функції.

У 1983 році була реконструйована за проектом Андрія Пасічника під кафе «Ювілейне». І лише з 1988 року знову повернуто водоканалу.

Цікаво те, що деякі проводять аналогію житомирської і Пізанської вежі. Водонапірна вежа в Житомирі, яка є одним із символів Старого міста, ще з часів будівництва відхилена на кілька сантиметрів в південному напрямку.

Також водонапірній башті була присвячена окрема книжка "Старовинна вежа на Пушкінській" (із серії "Пам'ятки рідного міста"), адже вона є справжньою архітектурною перлиною міста.

Поруч з вежею знаходиться Готель "Гостинний двір". По всій її території діє безкоштовний Wi-Fi. Всі номери обладнані ванними кімнатами з санвузлами, телевізорами, кондиціонерами, холодильниками, електрочайниками, фенами. У комплексі готелю працює сауна з басейном і кімнатою відпочинку. Є можливість замовити сніданок.

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Гостиный двор

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Житомирі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: