Музей пожежної охорони

Опис:

У 19 столітті для для Житомира були характерні часті пожежі, так як в ньому переважали дерев'яні забудови, а також позначалася відсутність водопровідної системи. Це проблема була настільки велика, що іноді пожежі протягом декількох годин могли знищити цілі квартали (в 1781 році були знищена вся стара частина, а в 1802-му, не дивлячись на створення басейну у Замкової гори на Рудавка, остаточно згоріла стародавня фортеця).

В кінці 19 століття на березі річки Тетерів була організована перша пожежна команда з півсотні людей, хоча її робота і була мало результативна. Справжня робота по створенню пожежної служби почалася лише в 1894 році, коли був схвалений проект будівництва першої гілки міського водопроводу.

17 вересня 2010 року в стародавній каланчі на колишньої Базарної самостійної пожежної частини №2 відкрився Музей пожежної охорони, який став одним із символів становлення міста на шляху цивілізації і прогресу. Сама пожежна вежа, в якій і розташований музей, побудована в 1894 році, до сих пір діє, є пам'яткою архітектури місцевого значення. Цегляна будівля музею побудовано в стилі неоренесансу, а нагорі розташована крита надбудовою оглядовий майданчик під шатровим дахом.

Експозиція музею пожежної охорони розповідає про історію становлення сучасної пожежної служби міста, охоплюючи величезний часовий період в півтора сторіччя. У музеї представлено спеціальне пожежне обмундирування і спорядження різних епох, старі фотографії, макети рухомий техніки і документальні свідчення роботи служби поряд з мініатюрою пожежного відділення на Базарній минулого, представлена ​​історія формування системи пожежогасіння і пожежної техніки, на кінопроекторі показують фільм про причини виникнення пожеж.

Страница в каталоге предприятий: Музей истории пожарной охраны

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Житомирі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: