Житомирська обласна філармонія ім. С. Ріхтера

Опис:

Житомирська обласна філармонія імені Святослава Ріхтера розпочала свою роботу багато років назад. У будівлі нинішньої філармонії, яка була зведена в 1858 році, спочатку розміщувався театр, один з найстаріших театрів на території України, ініціатором створення якого був громадський діяч і відомий польський драматург Ю. Крашевський.

Будівля була побудована за проектом відомого архітектора Івана Штромма в стилі необароко. Воно є унікальним культурно-історичним пам'ятником XVIII століття. Поруч з ним розташовано водне "серце" Житомира - Водонапірна вежа.

Саму філармонію заснували в 1938 році, але расвет її діяльності припав на повоєнні роки. Саме тоді набиралися естрадні бригади, концертні колективи, музичні лекторії і філармонія отримала статус обласної державної.

 У 2012 році філармонії присвоїли ім'я знаменитого земляка Святослава Теофіловича Ріхтера.

Протягом багатьох років на сцені філармонії виступало багато знаменитостей і не менша кількість ансамблів. Серед них: українська трупа М. Л. Кропивницького і М. П. Старицького, І. К. Карпенка-Карого, М. К. Садовський, М. К. Заньковецької, Михайло Щепкін, Айра Олдрідж, Леонід Собінов, Томмазо Сальвини, Віра Комиссаржевская, Іван Козловський, Д. Гнатюк, М. Кондратюк, А. Басистюк, П. Майборода, А. Белаш. Також тут Іван Тургенєв слухав виступ французької співачки Поліни Віардо. А також читав свою поему «Добре» Маяковський.

Будівля філармонії вміщує в концертному залі 420 місць, а в малому залі 70.

Зараз в Житомирській обласній філармонії імені Святослава Ріхтера працюють:

- академічна хорова капела «Орея»,

- Поліський академічний ансамбль пісні і танцю «Льонок» ім. Івана Сльоти,

- вокально-інструментальний ансамбль «Древляни»,

- тріо бандуристок «Радана»,

 - джазовий оркестр «філ- Бенд»,

- тріо народних інструментів «Болеро»,

- фортепіанне тріо «Amabile».

Недалеко від філармонії знаходиться Шодуровскій парк, а також Ресторанно-готельний комплекс Гайки, який складається з готелю на 30 номерів, 4 банкетних залів, конференц-зали, бари, кімнати для більярду, сауни і салону краси.

Страница в каталоге предприятий: Житомирская Областная Филармония им. Святослава Рихтера

Страница в каталоге гостиниц: Ресторанно-отельный комплекс Гайки

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Житомирі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: