Памятник галушці

Опис:

Пам'ятник галушці був відкритий в 2006 році. Подія сталася 1 квітня і приурочили його до 197-ій річниці від дня народження М. Гоголя, яка зробила це традиційне для регіону блюдо відомим на весь світ. Пам'ятник галушці в Полтаві - символічний пам'ятний знак на честь традиційної для регіону Полтавщини страви української кухні - галушки, один з міських символів, уособлення щедрості і добробуту.

Спочатку монумент був встановлений недалеко від Свято-Успенського кафедрального собору, але в 2007 році на прохання парафіян храму його перенесли на двісті м на Соборну площу, одну з найстаріших площ міста, на Івановій горі. Недалеко від цього місця також розташовані Музей-садиба Котляревського, Ігорів камінь, Подільська вежа і Біла альтанка.

Авторами пам'ятника стали художник А. Чернощеков і скульптор Н. Цись. Це витвір мистецтва уособлює достаток, щедрість і благополуччя сім'ї і являє собою велетенську миску, прикрашену народним орнаментом, з дванадцятьма галушками і ложкою на дерев'яній стільниці, покритої українським вишитим рушником. Пам'ятник був споруджений на спонсорські кошти. Ініціатором появи оригінального пам'ятного знака виступив депутат Верховної Ради Анатолій Кукоба, а сама ідея створення пам'ятника, як візитки міста, з'явилася в середовищі місцевих художників кілька років до його відкриття.

Щорічно біля пам'ятного знака проходить Свято галушки в першій декаді червня, в ході якого жителі і гості міста можуть спробувати традиційну українську страву, побачити театралізоване дійство, кулінарне протистояння з приготування найсмачнішої галушки, виставку, присвячену національному блюду і багато іншого. Символічно, що для відвідувачів з прізвищем Галушко все частування є безкоштовними.

Сьогодні галушка вважається офіційним символом Полтави. Також пам'ятний знак полтавській галушці є обов'язковим пунктом відвідування місцевих весільних кортежів. У зв'язку з цим в полтавчан виникла цікава традиція - наречений з нареченою фотографуються на тлі пам'ятного знаку, причому один з членів новоствореної подружжя сідає в ложку, а другий - тримається за її кінець, і хто першим візьметься за ложку, а не сяде в неї, той і буде головним у сім'ї.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: