Музей-студія фотомистецтва, Хмельницький

Опис:

Хмельницький музей-студія фотомистецтва був відкритий 7 вересня 2010 року в будівлі, яка є історичною пам'яткою архітектури міста. Являє собою триповерховий будинок стилю пізній модерн, який переважав на початку XX століття. До наших днів збереглися всі оригінальні форми фасаду, ажурні ковані балкони, декоративне оздоблення стін кольоровим склом-смальтою.

Спочатку триповерхова будівля була побудована купцем Нафтула Вассерманом (відомим торговцем виробами і щедрим меценатом). На власні кошти Вассерман в 1910 - 1912 роках облаштував цю будівлю для того, щоб використовувати його в якості готелю (назвав він її «Континенталь»). Вона мала електричне освітлення і гаряче водопостачання (водопровід в той час в місті був відсутній взагалі).

Після революції готель націоналізували і передали в користування різним установам.

У 2009 році міська рада вирішила відкрити в цій будівлі музей. Більше року тривали будівельні та оздоблювальні роботи з облаштування музею.

Музей фотомистецтва є першим і єдиним в Україні. У музейних вітринах виставлено колекцію, яка налічує понад 2500 експонатів (фотоапарати, об'єктиви, збільшувачі, експонометри і інші приналежності), які ілюструють розвиток фотографії і виробництва фотоапаратів з кінця XIX до кінця XX століття. Колекцію довгий час збирав директор музею, хмельницький фотомайстер Костянтин Жданов. Також, в ній представлено чимало стародавніх негативів, літографій, фотографій, які зберегли вигляд міста і його жителів.

У фойє знаходиться постійно діюча експозиція «Проскурівські фотографи кінця XIX - початку ХХ століть» і «Старий-новий місто». На фотографіях зображені пам'ятки Хмельницького, будинки, вулиці і міські пейзажі.

У галереї регулярно проводяться нові фотовиставки міжнародних фотоконкурсів, салонів художньої фотографії та кращих фотохудожників з різних міст України.

Постійно діючою є виставка старовинного фотообладнання, серед яких практично всі фотоапарати, серійно випускалися в Радянському Союзі, багато фотокамер світових виробників, починаючи з кінця XIX століття до цифрової ери. Є професійна техніка, аматорські фотоапарати, виїзні комплекти фотографа і камери для студійної зйомки, прилади для друку фотографій, спецтехніка для аерофотозйомки, медичних і наукових дослідів. А також, широко представлені українські виробники фотоапаратури.

Серед великої кількості фотоапаратів є і дуже цінні і раритетні зразки. Наприклад, фотоапарат ФЕД, який був виготовлений в 1934 році. Саме в цьому році і почалася історія українського серійного виробництва фотоапаратів.

Жителі і гості міста мають можливість зробити художнє фото і скористатися іншими видами фотопослуг в фотосалоні, який діє при музеї.

Недалеко розташований Піонерський сквер і Сквер ім. Франко, а також Обласний театр ляльок.

А в 7 хвилинах неспішної ходьби від музею фотомистецтва розташований готель «Поділля». отель пропонує: смачну кухню і сніданки, конференц-зал, Wi-Fi в номерах і в барі, парковку, послуги пральні, зберігання багажу.

Страница в каталоге предприятий: Хмельницкий музей-студия фотоискусства

Страница в каталоге гостиниц: Отель «Подолье»

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Хмельницькому

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: