Центральний парк ім. І. Франка

Опис:

У центральній частині міста розташований один з найстаріших і барвистих парків - парк ім. І. Франка. Розташований він між вулицями Франка і Проскурівській і залізничними шляхами.

В середині XIX століття на цьому місці була болотна заводь. Розповідають, що саме тут відпочивали міські жителі: в окремих місцях, розчищених від очерету, можна було купатися. Пізніше, в середині 1920-х років, болото висушили і заклали парк, який був задуманий як об'єкт культурно-спортивного спрямування, цей статус за ним зберігся і по сьогоднішній день. Тут було збудовано велику кількість спортивних майданчиків, в тому числі і спортивну базу «Авангард», яка включала в себе спортзал, тир і спортивну школу. Тренувалися в парку також і баскетболісти, і борці, і тенісисти, і штангісти. Пізніше вони ставали чемпіонами України, СРСР, світу та Олімпійських ігор (В'ячеслав Лупкін, Оксан Пилипчук, Сергій Полторацький, Ірина Нікіфорова, Тимур Таймазов, Денис Готфрід). Також в парку діяв шаховий клуб. Згодом в парку побудували літній кінотеатр на 800 місць, облаштували «алею письменників» зі скульптурами відомих літераторів. Тут у вихідні дні збиралися книголюби.

Пізніше літній кінотеатр був знесений, алею письменників ліквідували. Але спортивна школа боротьби та боксу продовжує успішно працювати. Крім того, в парку був побудований критий каток. Зараз по неділях продовжує працювати книжковий і блошиний ринок. Центральною фігурою парку є, звичайно ж, пам'ятник Івану Франку. Парк відмінно підходить для дозвілля з дітьми: тут встановлені дитячі майданчики і є впорядковані алеї.

Недалеко від парку знаходиться музей-студія фотомистецтва.

Страница в каталоге предприятий: Сквер им. Ивана Франко

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Хмельницькому

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: