Піонерський сквер

Опис:

Піонерський сквер - меморіальний комплекс на честь воїнів-визволителів міста (в народі - Вічний вогонь).

Історія скверу бере свій початок в 1925 році. Саме тоді в Проскурові (колиш. Назва Хмельницького) пройшов перший місячник з озеленення міста. Саме тоді на розі вулиць 25-го Жовтня та Новобульварной (нині Проскурівській і Івана Франка) юні піонери-школярі заклали сквер, який отримав назву Піонерський.

Після визволення Проскурова від німецько-фашистських загарбників (25 березня 1944) в цьому сквері з'явилися перші могили загиблих воїнів, переважно льотчиків. Через рік тут поховали екіпаж 36-й бомбардувального полку (лейтенанта Кузика, мл. Лейтенанта Баніна і сержанта Ушакова), літак яких зазнав аварії під Проскуровом вже після війни - 29 травня 1945 року. Незабаром в Піонерський сквер перенесли останки ще кількох воїнів-визволителів, які раніше були поховані в інших місцях міста (наприклад, могила полковника Шестакова була спочатку біля кінотеатру ім. Чкалова), а в 1948 році над братською могилою спорудили пам'ятник.

У 1974 році була проведена повна реконструкція скверу і братської могили - встановили новий пам'ятник (автори - скульптори Михайло Грицюк і Юлій Синькевич, архітектор Анатолій сницар), чашу Вічного вогню і стелу з меморіальною плитою, на якій викарбувані імена 17 загиблих воїнів. Першими серед них значаться двоє Героїв Радянського Союзу.

Через дорогу від Піонерського скверу розташований Сквер ім. І.Франка.

Недалеко від місця розташований Гостинний двір Шевченко Guest House. Номери в ньому обладнані всіма необхідними меблями і технікою. Ванна кімната в номері. Є кухонне приладдя (холодильник, чайник, мікрохвильова піч), прасувальні і телевізор. Надаються рушники і постільна білизна. Wi-Fi. На території: альтанки і мангал.

Страница в каталоге гостиниц: Гостиный двор Шевченко Guest House

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Хмельницькому

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: