Памятник невідомому корупціонеру

Опис:

Поруч зі входом в «Букініст» коштує кілька творінь епатажного чернівецького художника Анатолія Федірка. Одне з них - пам'ятник невідомому корупціонеру у вигляді величезної монети на Турецькій площі. Недалеко від цієї площі знаходиться відомий Будинок-корабель в Чернівцях.

Метрова скульптура у стилі стріт-арт має вигляд величезної монети діаметром 90 см (аверс - зображення срібного талера імператриці Австрії Марії-Терезії з її профільним портретом, оскільки австрійський талер у ХVIII ст. Був основною європейською валютою; реверс - один із масонських символів долара) . Тримають її три руки: одна - дає, дві інші - беруть. Вага залізної монети, покритої бронзовою фарбою, - 90 кг. Загальна вага композиції - 250 кг.

Художник каже, що таким чином намагається донести, що корупція не має національності. Пам'ятник невідомому корупціонеру присвячений угорської королеві Марії Терезії, яка приєднала Буковину до Австрійської імперії.

"Кожен може підійти і потерти: хто потре Марії Терезії - поїде в Австрію, хто потре долар - поїде в США. Корупція буває різною. Марія Терезія - досить складна особистість XVIII століття, корупційно, без всякої крові вирішила питання і зробила дикий край Європою. сьогоднішні корупціонери роблять Європу диким краєм ", - зазначив Федірко.

Як сказав художник, місцеві історики йому підказали, що приблизно на цьому місці, де нині розташована в Чернівцях площа Турецької криниці, два століття тому був "реально зафіксований факт політичної корупції з боку представників Австрійської імперії: російському графу Румянцеву подарували золоту табакерку з шістьма смарагдами, чотирма діамантами, а на додачу - 800 золотих флоринів, завдяки чому Буковина на 150 років приєдналася до Австро-Угорщини, а заодно - долучилася до європейської культури ".

"З тих пір у великій і малій політиці мало що змінилося. Хіба що, з тих пір удосконалилися її форми, вона стала більш гнучкою і мінливою. Корупція, особливо політична, в Україні процвітає, вона стала невід'ємною для нашого політичного бомонду. Тому і пам'ятник є таким рухомим, зокрема, руки, які приймають хабар, можуть рухатися в різні боки. Своїм твором я віддав належне цьому безсмертному суспільному явищу, яке, однак, має не тільки негативні сторони ", - говорить Федірко.

Пам'ятник створений на рухомих колесах, як ніби він шукає свій притулок. Однак з часом Федірко має намір закріпити його на площі Турецької криниці, оскільки побоюється вандалів.

Місцеві жителі стверджують, що скульптурні композиції Федірко мають містичну особливість. "Символічні пам'ятки Федірко мають таку особливість: герої, яким вони присвячені, швидко відходять у небуття, як сталося, наприклад, з Віктором Януковичем та іншими діячами. Тому є велика надія, що незабаром з української політики, ділового життя і з усіх сфер зникне і корупція ", - зазначив підприємець-меценат Олексій Попович.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернівцях

Інші пам'ятки поруч: