Будинок - корабель. «Шифа»

Опис:

Під час залучення Буковини до Австрії (1774) Чернівці налічували близько 290 будинків, побудованих переважно з дерева. З призначенням К. Фон Енценберг генерал-губернатором Буковини і початком реформ заохочувалося переселення в краю ремісників і торговців. Збільшення населення міста спричинило його розширення на південь.

І стали будуватися перші цегляні будинки. Одним з таких став триповерховий будинок в еклектичному стилі на розі вулиць Головної та Шолом Алейхема, який відразу ж впадає в очі. Серед місцевих він був відомий як «Шифа» (від німецького Schiff - корабель). Його побудували в кінці XIX століття. Він своїм виглядом нагадує корабель, по обидва боки якого течуть річки -вулиці. У 5 хвилинах ходьби від відомого будинку - Чернівецька ратуша та інші пам'ятки міста.

З цим будинком також пов'язано кілька цікавих легенд. Одна з них розповідає про двох братів. Подейкують, що в Чернівцях в свій час жили два брата - один був моряком, а інший працював в місті підприємцем. Коли один з братів вирішив завершити подорожі по морях, інший запросив його пожити в місті. Для житла брати вирішили побудувати будинок. А свій незвичайний вид будинок одержав завдяки тому, що моряк дуже сильно сумував з подорожей і морю.

В результаті будинок вийшов дуже схожим на справжній корабель: фасад будинку кілька звужений і схожий на ніс корабля. На другому поверсі розташована схожа з палубою майданчик. Верхня вежа Шіфи схожа на щоглу. На носі дому-корабля знаходиться фонтан у формі левової голови. Раніше з цього фонтану жителі міста пили воду. Примітно, що в румунські часи тільки з цього фонтанчика можна було безкоштовно попити води. Другий поверх брати використовували для проживання. На майданчику другого поверху були розташовані два капітанських містка, а також два штурвала. Брати-моряки піднімалися на палубу щоранку, щоб позайматися ранковою зарядкою. У святкові дні вони часто одягалися в парадну морську форму і урочисто ставали у штурвалів свого будинку-корабля.

Також є й інша версія. Вона оповідає, що тут неподалік раніше розташовувався готель, яка називалася «Під золотим кораблем» - і пізніше, в другій половині XIX століття, в честь неї тут і був побудований будинок-корабель.

За іншими даними будинок побудували на початку XX століття за проектом чернівецького архітектора Еліаса Папст. Його будівельником став один з найвідоміших тогочасних архітекторів - Юліус Бохнер.

Існує також більш правдоподібна версія, що будинок-корабель споруджений на честь сумнозвісного корабля «Титанік». У той час Чернівці були розвиненим європейським містом, відомо, що в його касах можна було придбати квитки на легендарний корабель, а серед пасажирів «Титаніка» перебували також і буковинці. Саме на початку XX століття розпочалася перша хвиля еміграції із Західної України в США, Бразилію і Канаду. Із загибеллю найбільшого корабля того часу пов'язано чимало містичних таємниць. Одні вважають, що тут перевозили фатальну єгипетську мумію, існують також припущення, що пророкування про загибель корабля існувало ще за 14 років до закінчення його будівництва. У зв'язку з цим після 1912 року в Європі, яка була шокована страшною трагедією, почалося будівництво будинків-кораблів, що ми також спостерігаємо в головному місті Буковини. За історичними даними будинок Шифа був споруджений для чернівецького купця-домовласника єврейського походження Мозеса Шлефера.

Будинок входить до складу архітектурного комплексу Гауптштрассе (ансамбль вул. Головній) і є пам'яткою архітектури місцевого значення.

Поруч з Будинком розташована Готель Магнат люкс, інтер'єр номерів якій оформлений в класичному стилі. На території є кафе, безкоштовний Wi-Fi і безкоштовна приватна парковка.

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Магнат люкс

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернівцях

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: