Турецька криниця

Опис:

Турецька криниця - найстаріший водний джерело в місті, що зберігся з часів входження Буковини до Османської імперії. Знаходиться в старій частині міста поруч з вулицями Турецької і Петра Сагайдачного (раннє - Єврейська вулиця).

З водою в Чернівцях було завжди важко, тому що вона залягає на значній глибині. З огляду на це, за словами «літописця» Фрідріха Раймунда Кайндля, жителі міста в давнину взагалі не копали колодязі, а користувалися виключно джерелом, яке називалося спочатку «господарська (князю) колодязем» (назва пояснюється тим, що джерело знаходиться близько княжої церкви Успіння Марії) . У 1797 році джерело був упорядкований і акуратно обрамлений і його стали називати «Турецьким колодязем» (Буковина перебувала нетривалий час під владою Османської імперії, але все ж остання встигла залишити слід в історичне минуле міста). Ще з австрійських часів його шпиль увінчував півмісяць, надаючи йому екзотичний «турецька» вид. Це і визначило його назву.

Трохи пізніше колодязь навіть охоронявся спеціальним сторожем для того, щоб воду брали тільки для пиття і приготування їжі.
Про те, що в Чернівцях води не вистачало, говорив військовий адміністратор Буковини Габріель фон сплен вже в 1779 році. Він прийняв розпорядження про необхідність копання криниць. До 1786 року в місті було обладнано 30 колодязів. Однак за колодязями не було належного догляду, і тому вони замулювалися. І для гасіння пожеж води теж не вистачало, тому
у Турецької криниці згодом був побудований спеціальний резервуар для води.

До 600-річного ювілею міста Чернівці (2008 рік) Турецька площа (раннє Площа Пресвятої Марії), на якій знаходиться колодязь, була реконструйована.
Тут капітально відремонтували сам колодязь, відновили резервуар для води, був також відновлений над джерелом павільйон у східному стилі, на майданчику з північного боку збудували фонтан на зразок давньоримських руїн, а на крутому схилі біля мосту розмістили квітковий годинник. Поруч з пагорбом, на якому також знаходяться, є кам'яні сходи, освітлені безліччю ліхтарів. Вони ведуть на другий рівень площі, а саме на Турецький міст. У 2009 році, під час Дня ковалів, на площі встановили кований велосипед. Старовинні будівлі по периметру продовжують реставрувати. Тому зараз площа Турецької криниці отримала вишуканий вигляд зі старовинним шармом і стала улюбленим місцем відпочинку чернівчан і гостей міста. Звідси також відкривається вид на один з районів Чернівців - Садгору.

З криницею пов'язана романтична легенда про нерозділене кохання турецького паші до простої української дівчини. Розповідають, що турецька вельможа закохався в юну власницю блискучих буковинських очей, більш того, навіть запропонував їй свою руку і серце. Але дівчина не захотіла розділити долю з чужинцем, стати однією з тисячі його наложниць і жити в «золотий» клітці. Обурений таким непокорою паша заборонив жителям Чернівців брати воду з турецького колодязя, що була на той час єдиною в центральній частині міста. Одного разу дівчина все ж прийшла по воду. Паша вирішив викрасти її. Коли дівчина здогадалася про його намір, відразу кинулася в колодязь, віддавши перевагу смерті перед життям в неволі.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернівцях

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: