Іллінська церква

Опис:

Іллінська церква в Чернігові розташована на схилі Болдиних гір і входить в ансамбль Троїцько-Іллінського монастиря. Це єдиний в Україні однонефний храм часів Київської Русі. Споруда датується 12 століттям. Церква розташована біля входу в Антонієві печери, разом з якими вона поклала початок Іллінському монастирю. Іллінська церква відрізнялася нетиповою архітектурою.

Після татаро-монгольської навали 1239 року Іллінська церква була досить сильно зруйнована. Її відновленням зайнялися тільки в 16 столітті, були отсроени колишні стіни і додали кілька прибудов.

Сучасного вигляду Іллінської церкви - результат перебудов 17-18 століть, яке спонсорував чернігівський полковник Степан Подобайло. В результаті цих реконструкцій будівля церкви набуло архітектурні риси українського бароко.

Головною особливістю архітектури Іллінської церкви є використання елементів візантійської хрестовокупольної системи з бесстолповой композицією храму, що характерно для дерев'яного зодчества. Стародавній декор інтер'єру втрачений. Чи не збереглися ні фрески, ні підлога з керамічних плит. До наших днів дійшов тільки іконостас 1774 року в стилі рококо, в якому інтерпретовано коринфський ордер

З 1967 року Іллінська церква входить до складу Національно-архітектурного заповідника "Стародавній Чернігів" в якості музею.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: