Житомирський краєзнавчий музей

Опис:

Житомирський краєзнавчий музей бере свої витоки від заснованого в жовтні 1865 року музею при Російської публічній бібліотеці в Житомирі, основу якого склала приватна колекція місцевих гірських порід і мінералів волинського губернатора М. Черткова, подарована бібліотеці. Музей відомий однією з найбагатших в Україні колекцій птахів і тварин, а також різноманітними зразками дорогоцінних каменів. Є в фондах закладу і така рідкісна археологічна знахідка, як скелет мамонта.

У 1911 році музей було перейменовано в Волинський центральний музей.

Після революційних подій 1917 - 1921 років музей поповнився колекціями Волинського єпархіального Древлехранилища (музею старожитностей, яке існувало в Житомирі з 1893 по 1915 рік). Пізніше колекцію доповнили експонати, надані відомим геологом Готфрідом Оссовський.

У 1925 року музей отримує новий статус і назву - Волинський державний науково-дослідний музей, а з 1950 року існує під сучасною назвою - Житомирський краєзнавчий музей.

У 1954 році краєзнавчому музею передано колекції Бердичівського краєзнавчого музею.

Протягом історії свого існування музей постійно змінював приміщення. Так, наприклад, протягом 1987-2011 років він розміщувався в підвалах Хрестовоздвиженської церкви, пізніше для нього було вирішено побудувати новий спеціальний будинок на Замковій горі, неподалік від цього храму, поруч з костелом Св.Софії.

На сьогодні у фондах Житомирського обласного краєзнавчого музею зберігається понад 12 тис. Експонатів. Серед них - одна з кращих в Україні природних колекцій, до складу якої входить унікальний Таксидермічеськая збірник фауни (колекція опудал) Житомирщини, зібрана краєзнавцем-зоологом Всеволодом Бруховскім. Також серед найцінніших збірок музею - археологічні матеріали з розкопок Житомирської стоянки раннього палеоліту, Радомишльської стоянки палеоліту пізнього, Райковецького городища XII - XIII століть, етнографічні пам'ятники Житомирського Полісся, картинна галерея.

У 1990-2000-і роки в рамках музею були створені експозиції, присвячені епосі УНР та Голодомору в Україні 1932 - 1933 років.

У виставковому залі музею періодично проводяться різноманітні виставки, найбільш популярними з яких вважаються експозиції «Метелики світу» і «Аномалії людського тіла».

Напроти музею розташований костел Святої Софії.

Страница в каталоге предприятий: Краеведческий музей

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Житомирі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: