Костел Святої Софії

Опис:

Костел Святої Софії - це мальовничий архітектурно-історичний пам'ятник старовинного міста, є римсько-католицьким храмом.

У 1731 році на Замковій горі в Житомирі за наказом єпископа Яна Самуїла Ожигова для потреб місцевої католицької громади почалося будівництво собору Св. Софії. Через 20 років було завершено будівництво і костел був освячений в ім'я Пресвятої Діви Марії.

Костел побудований в стилі бароко та ренесансу. Фасад будівлі двох'ярусний, увінчаний баштами. Верхній фасад вінчають два гострих шпиля, а також скульптура Діви Марії. Поруч побудована триярусна дзвіниця заввишки 26 метрів. Товщина стін кріпосна - до 2 метрів. Колони собору прикрашені іонічними і тосканскими ордерами, рустом, авторство одного з барельєфів належить піаністу і композитору Юліашу Зарембська.

Внутрішнє оздоблення храму розписана ликами святих і орнаментами виноградної лози. На стінах можна побачити епітафію, яка датується 1748 роком, і меморіальну плиту Юліушу Зарембська.

У 1768 році собор був спалений царськими військами, які брали участь в придушенні Барської конфедерації (російсько-польське протистояння). У 1789-1801 році храм був капітально перебудований: додані дві бічні каплиці, перебудований фасад, замінено дах, споруджені хори, на яких встановлений новий орган. Після перебудови спочатку барокове будова набуло рис класицизму.

З приходом радянської влади костел Святої Софії був закритий, пізніше його знову відкрили. Варто зазначити, що за весь час існування собору йому вдалося уникнути кардинальних руйнувань, і переробок під будівлі іншого призначення. Внутрішнє оздоблення - ліпнина, розпис стін - збереглися до нашого часу.

Зараз це діючий католицький храм.

У 2011 році перед костелом встановили пам'ятник Папі Римському Іоанну Павлу II - до десятої річниці його візиту в Україну.
Встановлений перед центральним фасадом католицької святині пам'ятник являє собою скульптуру святого в повний зріст і повному притаманному його високому статусу вбранні із занесеною до благословенні правою рукою і ферулой - в лівій.

Поруч розташований готель «Reikartz Житомир». Будівля готелю виконано в стилі класичної західноєвропейської архітектури кінця 19 - початку 20 століття. Готель пропонує гостям 62 номери європейського рівня «4 зірки», а також два конференц-зали, ресторан італійської кухні, лобі-бар, парковку, Wi-Fi, room service, щоденний сніданок.

Страница в каталоге гостиниц: Reikartz

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Житомирі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: