Сумська обласна філармонія

Опис:

Сумська обласна філармонія знаходиться в старовинному особняку, розташованому на вулиці Петропавлівській. Ця будівля була побудована для повітових з'їздів Дворянського зібрання. Їм надавалося право обирати повітового голову дворянства, членів місцевої адміністрації і судових органів.

Приміщення розташоване на території колишнього саду Кондратьєвих - найбільших землевласників в Сумському повіті, до роду яких належав і засновник міста - Герасим Кондратьєв. Він подарував цю землю місту.

На першому поверсі раніше знаходився ресторан, музичний салон і театральний зал, в якому свого часу виступали Федір Шаляпін, Леонід Собінов, артисти Міланської опери, хор Валерія Полянського і Віктора Іконника, ансамбль Дмитра Покровського, грав Святослав Ріхтер. На другому - кімнати для куріння та зали для гри в азартні ігри. Також до будівлі примикав великий парк.

Великий зал Громадського зібрання використовувалася не тільки за своїм прямим призначенням - для з'їздів дворян і промисловців, тут також відбувалися професійні та аматорські оперні спектаклі, концерти музикантів та вокалістів. За акустиці цей зал був одним з кращих.

У 1916 році в приміщенні філармонії розташовувався кінотеатр «Люкс». Після 1917-го будинок Дворянського зібрання було передано під клуб ім. Т. Г. Шевченка, пізніше - клуб металістів (заводу ім. Фрунзе). Тут влаштовувалися веселі новорічні маскаради, танцювальні вечори тощо.

З 1939 року в цьому будинку розмістилася філармонія.

У 1945-1976 роках частину приміщень займав Сумський художній музей.

У 2007-2008 роках в філармонії був зроблений капітальний ремонт і перенесений орган з Троїцького Собору.

Сьогодні філармонія провідний обласної установа культури Сумщини з концертним залом на 370 посадочних місць.

Колектив філармонії налічує понад 130 працівників, в тому числі 90 артистів, більшість з яких є лауреатами престижних міжнародних і всеукраїнських конкурсів. Є шість колективів: лауреат республіканського конкурсу камерний оркестр старовинної та сучасної музики «Ренесанс», джазовий ансамбль «Араміс», ансамбль народної пісні «Слобожанські барви», вокальний ансамбль «Лада», вокальний ансамбль «Елегія», квартет саксофоністів.

На базі філармонії проводяться міжнародні фестивалі органної, камерної та джазової музики - «Органум», «Бахфест», «Джаз-фест». Приймаються на сцені виконавці світового рівня з Ізраїлю, США, Німеччини, Польщі.

Недалеко від філармонії знаходиться Готель Centre Apartments, який пропонує апартаменти з вигодами: Wi-Fi, ванною кімнатою, кондиціонером, телевізором з плоским екраном, пральною машиною та кухнею. Є апартаменти з загальною ванною кімнатою. Надаються сніданки, конференц-послуги.

Страница в каталоге предприятий: Сумская областная филармония

Страница в каталоге гостиниц: Отель Centre Apartments

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Сумах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: