Сумській обласний академічний театр ім. М. С. Щепкіна

Опис:

Сумській обласний академічний театр драми і музичної комедії імені М. С. Щепкіна - провідне культурно-мистецький заклад області. Сьогодні Академічний театр позиціонує себе як багатопрофільний театр, де з успіхом йде класична драма, комедійна оперета і сучасний авангард.

Заснований ще в березні 1933-го в місті Лубни, в січні 1939 року, в зв'язку з утворенням Сумської області, театр став Сумським обласним музично-драматичним. Він почав роботу в приміщенні колишнього театру Д. М. Корепанова. Тоді ж за пропозицією тодішнього головного режисера театру Доміана Івановича Козачковського йому було присвоєно ім'я великого російського актора Михайла Семеновича Щепкіна.

Під час Великої Вітчизняної війни актори театру виступали в Оренбурзькій області (Росія). Після закінчення бойових дій повернулися і продовжили свою діяльність в Сумах.

У 1980 році театру присвоєно статус «Театр драми і музичної комедії» і він був переведений в нове спеціально збудоване приміщення (архітектор будівлі - С. П. Сліпець) в центрі міста. Театр розрахований на 822 глядацьких місця. Головна прикраса фойє - фарфорове панно «Птаха щастя», виконане художниками Сумського фарфорового заводу, який існує в Сумах з 1965 року.

У 1989 році на Театральній площі перед будівлею закладу було встановлено пам'ятник Михайлу Щепкіна (скульптор Анатолій Сміливий).

 У 2012 році йому було присвоєно почесне звання - Академічний за досягнення високих показників діяльності та з нагоди 80-річчя від дня утворення установи.

Зараз в театральному колективі задіяно близько 240 чоловік, серед яких народні артисти України: М. Ластовецький і Е. Пінчук-Серебрякова, заслужені артисти України: Олена Зарецька, Тамара Корінна, С. Корінний, Володимир Берелет, Наталя Дехта, С. Федосенко.

Творчий колектив театру неодноразово гастролював не тільки у відомих культурних центрах України, а й в театрах всього світу: Білорусі, Казахстану, Естонії, Молдови, Болгарії, Латвії і т.д., де знайомив глядача з новітніми досягненнями української та світової драматургії.

Недалеко від театру знаходиться Художній музей ім. Онацького, а також парки і сквери міста.

Страница в каталоге предприятий: Академический театр им. Щепкина

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Сумах

Інші пам'ятки поруч: