Будинок-музей А. П. Чехова, Суми

Опис:

Будинок-музей А. П. Чехова присвячений російському письменнику Антону Павловичу Чехову (1860-1904). Розташований в районі Луки в колишній садибі родини Лінтварёвих, де в період з 1888 по 1889 роки проживав письменник. Спочатку він складався з 6 будівель, але до нашого часу в цілості зберігся тільки садибний будинок, східний і західний флігелі. Два роки саме в західному дерев'яному флігелі працював А.П.Чехов.

Автором проекту садиби вважають харківського губернського архітектора П. Ярославського. Головний будинок є типовим представником «дворянських гнізд» XVIII-XIX століть. На фасаді, між бічними виступами, знаходиться відкрита тераса, на іншій стороні будинку - невеликий балкон. Один з флігелів будинку дерев'яний, одноповерховий. Інший флігель цегляний, триповерховий. Башнеобразних споруда з високим цоколем та двома основними поверхами. Основним архітектурним стилем садиби є класицизм.

Будівля музею - колишній флігель (прибудова збоку головної будівлі) садиби поміщиків Лінтварёвих, у яких Антон Павлович знімав дачу. Перший раз Чехов приїхав до Сум 6 травня 1888 року, з матір'ю і сестрою. Останній приїзд письменника був в серпні 1894 року. Гостями Чехова в його сумському житло були видавець Олексій Суворін, письменники Казимир Баранцевіч і Ігнатій Потапенко, поет Олексій Плещеєв, різні друзі і знайомі письменника.

Саме тут, на Луці, де нині розташований музей, Чехов приймав хворих і написав оповідання «Неприємність». Спогадами про перебування в будинку Лінтварёвих овіяні твори письменника «Іменини», «Нудна історія» і п'єси «Чайка», «Лісовик».

Під час Другої світової війни тут розміщувався штаб 293-ю стрілецької дивізії, яка формувалася в місті Суми в липні 1941 року.

Будинок-музей А. П. Чехова був відкритий до 100-ї річниці від дня народження великого російського письменника 29 січня 1960 року. Експозиція музею, розміщена в 5-ти кімнатах, присвячена життю і творчості Антона Павловича Чехова, в тому числі його перебування на Україні. Зараз експозиція, представлена в садибі, входить до складу Сумського обласного краєзнавчого музею.

Найсвітліша кімната, розташована зліва від входу, призначалася для гостей. В даний час в ній знаходиться літературна експозиція, яка містить матеріали про Таганрозькій і московському періодах в житті і творчості великого письменника, а також матеріали, пов'язані з його поїздкою на Сахалін в 1890 році. Експозиція другого залу висвітлює перебування А. П. Чехова в Сумах і його зв'язки з Україною. Тут можна побачити робочу зону Чехова (по робочому столу видно, що, перебуваючи на Сумщині, він багато писав і при цьому встигав ще й лікувати городян), карту поїздок письменника по Сумщині та Полтавщині. У третьому залі відтворено обстановку спальні того часу, включаючи меблі кінця XIX століття. Четвертий зал демонструє матеріали, що відносяться до МЕЛИХІВСЬКЕ і ялтинському періодів життя письменника. П'ятий зал присвячений темам «Чехов і театр» і «Увічнення пам'яті Чехова».

Щороку в музеї проводяться літературно-музичні вечори і театралізовані свята, які зазвичай присвячуються «Дню Чехова». При музеї працює «Клуб друзів А. П. Чехова».

Страница в каталоге предприятий: Дом-музей А.П. Чехова

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Сумах

Інші пам'ятки поруч: