Хрестовоздвиженський монастир

Опис:

Хрестовоздвиженський монастир в Полтаві заснований в 1650 році як чоловічий монастир в честь Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього ігуменом Лубенського Мгарського монастиря Калістратом. Він став самим південним серед полкових монастирів Гетьманщини XVII століття.

У 1923 році монастир був ліквідований, однак в 1942 році був відновлений, але вже в якості жіночого монастиря. У 1960 був знову закритий, а відновлений тільки в 1991 році.

Сама будова монастиря неодноразово переробляли, воно сильно постраждало в роки війни. Зараз Хрестовоздвиженський монастир прикрашає ландшафт всієї Полтави і її околиць. Особливо гарний вид на монастир відкривається з оглядового майданчика Білої альтанки.

Собор виконаний в стилі українського бароко. Довжина храму 30 метрів, висота куполу - 28 метрів. В основу плану покладено типове рішення давньоруського трехнефниє храму з чотирма пілонами, на які спирається центральний купол. На другому ярусі монастиря з начала19 століття перебувала стенопісная чудотворна ікона Скорботної Богоматері "Сподівання усіх кінців землі".

Хрестовоздвиженський монастир - один з небагатьох семикупольним монастирів, які збереглися на території України.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: