Полтавська гравіметрична обсерваторія

Опис:

Полтавська гравіметрична обсерваторія розташована в Київському районі міста, недалеко від Парку Незалежності і Корпусного саду.

Полтавська гравіметрична обсерваторія Інституту геофізики імені С. І. Субботіна НАН України (ПГО) заснована в 1926 році на території колишньої садиби художника Г. Г. Мясоєдова. Є асоціативним членом Української астрономічної асоціації.

14 липня 1927 на станції були встановлені два потужних маятника і телескоп для ведення астрономічних досліджень. Роботи по установці і налагодженні нового обладнання проходили за участю співробітників Казанської обсерваторії. У 1926 - 1938 рр. співробітники обсерваторії визначили прискорення сили тяжіння в 500 пунктах УРСР, в результаті була створена гравіметрична карта території республіки (яка застосовувалася у визначенні родовищ корисних копалин. До 1938 року перебувала в системі Української палати мір і ваг, а потім перейшла у відання АН УРСР як самостійна наукова установа.

Після початку Великої Вітчизняної війни у ​​зв'язку з наближенням до міста лінії фронту співробітники Полтавської обсерваторії разом з зеніт-телескопом були евакуйовані в Іркутськ. З 1948 р в обсерваторії були відновлені дослідження приливних деформацій Землі, спрямовані на вивчення внутрішньої будови і динаміки земної кори (ці роботи активізувалися в 1957-1959 роках у зв'язку з участю обсерваторії в виконанні програми Міжнародного геофізичного року).

З 1964 р обсерваторія увійшла до складу Інституту геофізики ім. С. І. Субботіна АН УРСР на правах філії. Співробітники обсерваторії здійснювали видання міжвідомчого наукового збірника "Обертання і приливні деформації Землі".

З 1980 р ведуться роботи з прогнозу землетрусів з використанням сейсмонаклономеров надзвичайно високої чутливості та з широким динамічним діапазоном.

Науковий колектив обсерваторії підтримує плідні контакти з Міжнародним центром по земним приливам (Брюссель, Бельгія) і з Морський обсерваторією США (м Остін).

У різні роки в Полтавській гравіметричної обсерваторії працювали відомі радянські вчені: член-кореспондент АН СРСР, академік АН УРСР, заслужений діяч науки УРСР А. Я. Орлов (в 1926 - 1934 і 1938 - 1951 рр. - директор), академік АН УРСР лауреат державної премії УРСР Є. П. Федоров (працював в 1947-1959 рр.), академік АН УРСР Я. С. Яцків (працював в 1960-1962 рр.), член-кореспондент АН УРСР, заслужений діяч науки УРСР З. М. Аксентьева (в 1951-1969 рр. - директор).

На фасаді будівлі обсерваторії встановлено меморіальну дошку А. Я. Орлову, який і запропонував створити обсерваторію для створення гравіметричної карти республіки з метою подальшого її використання при пошуках корисних копалин.

Цікаві факти.

1. Вперше в світі за астрономічними спостереженнями Полтавської гравіметричної обсерваторії обчислена добова нутація, що підтвердило наявність рідинного ядра Землі.

2. На підставі багаторічних спостережень динаміки земної поверхні розроблена методика прогнозування сезонних вертикальних рухів шарів ґрунту виключно за даними атмосферних опадів.

3. Полтавський ряд спостережень яскравих зірок не має аналогів у світовій практиці широтних спостережень.

4. На широті обсерваторії в зеніті проходять дві яскраві зірки (Альфа Персея і Ця Великої Ведмедиці), які можна спостерігати і вночі, і вдень, а такі спостереження були особливо важливі для вивчення короткоперіодичних коливань широт і руху полюса Землі.

Починаються екскурсії, коли сутеніє, і тривають до світанку.

Страница в каталоге предприятий: Полтавская гравиметрическая обсерватория

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: