Корпусний сад

Опис:

У центрі міста Полтаварозташовується знаменита Кругла площа з Корпусним садом. Її ансамбль належить до знаменитих архітектурним комплексам України, побудованих в стилі російського класицизму. Круглу площу побудували на початку 19-го століття на величезному приміському пустирі.

Ідея парку з'явилася після святкування 100-річчя Полтавської битви. На честь перемоги російських військ в якій на центральній площі міста в 1811 році був відкритий монумент Слави та почалися роботи по благоустрою міста. Цей Обеліск Слави представляє собою високу 17-метрову чавунну колону, виконану у вигляді гарматного ствола. А прикрашає її бронзовий орел, що утримує в своєму дзьобі символ переможця - лавровий вінок, а в пазурах - стріли, що знищують ворога. В основу пам'ятника було вмуровано 18 жерл гармат, які брали участь в історично значимої Полтавській битві.

Існує легенда, що саме в Корпусному парку Петро I зустрічався із захисниками міста після відомої Полтавської битви. На цьому місці і був встановлений монумент Слави.

У 1820е роки площа навколо монумента була розбита на сектори, які засадили квітами, пізніше по периметру площі посадили тополі. 1840 року тут було відкрито кадетський корпус, будівля якого знаходилося на Круглої площі. У наступні роки парк перебував у віданні корпусу і в результаті отримав назву Корпусний сад. У 1861 році парк передали у відання міста.

Під час громадянської війни парк прийшов в запустіння, однак вже 25 квітня 1920 був проведений перший масовий загальноміський суботник і почалося відновлення центру міста. Надалі, відновлений парк отримав нове найменування - Жовтневий парк - і був офіційно відкритий для відвідування. Пізніше, у центрального входу в парк були встановлені скульптури. Пізніше парк постраждав в ході бойових дій Великої Вітчизняної війни та був серйозно зруйнований в період німецької окупації міста.

У 1945-1947 під керівництвом архітекторів О. А. Малишенко і Л. С. Вайнгорта був складений генеральний план відновлення міста, відповідно до якого архітектурний ансамбль центральної площі міста (включаючи парк) був відновлений і реконструйований відповідно до плану архітекторів Л. С. Вайнгорта і Д. М. Литвинцева.

У 1964 році парк отримав статус пам'ятника садово-паркового мистецтва. Форма парку практично кругла, з діаметром 350 метрів. Центром парку є монумент Слави, від якого радіально розходяться вісім паркових алей, які плавно переходять в вулиці міста.

Станом на початок 1989 року, загальна площа парку становила 6,5 гектарів, на його території росли близько 50 видів і підвидів дерев і чагарників, крім того, на газони і клумби проводилася посадка квітів. Функції зовнішньої огорожі парку виконувала жива огорожа з Берестках. На території парку мешкали білки і до 15 видів птахів. На одній з алей парку були встановлені портрети Почесних громадян Полтави.

Після проголошення незалежності України парку було повернуто дореволюційну назву «Корпусний сад».

У 1998 році знаходилося на території парку кафе-павільйон реконструювали і до святкування 1100-річчя Полтави в 1999 році відкрили кафе «Берізка».

З 2015 року парк став місцем проведення конкурсу з приготування і поїдання галушок «Галушка fest».

Сьогодні Корпусний сад і Кругла площа є улюбленими місцями для відпочинку і прогулянок. Зовсім недавно в підземній частині площі був побудований суперсучасний торговий комплекс.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: