Кругла площа

Опис:

Кругла площа - історична площа, композиційний центр і символ міста Полтава. Пам'ятник містобудування та архітектури національного значення. Площа має форму кола діаметром 375 метрів з розбіжними від неї вісьмома вулицями. В її центрі височіє монумент Слави.

Закладена площа була в 1804 році, за регулярним планом перетворення міста як адміністративного центру. Саме в цьому місці в 1709 році відбулася зустріч армії Петра I з жителями міста після битви зі шведами. Площа була круглої форми діаметром 375 метрів з розбіжними в усі сторони вісьмома вулицями, кожна з яких вела до культового спорудження (до монастиря, дзвіниці собору і церквам). До XIX століття від площі починалися шляху на Київ, Константиноград, Москву, Катеринослав, Харків. Спочатку на площі планувався міський ринок, але, з огляду на наближення 100-річчя від дня Полтавської битви, було вирішено в центрі площі побудувати пам'ятний монумент слави.

У 1805 році, за пропозицією генерал-губернатора князя Олексія Куракіна, було вирішено будувати пам'ятник і головні губернські споруди саме на Круглої площі. Площа була названа Олександрівської, а архітектором, якому було доручено будівництво ансамблю, став Михайло Амвросимов. Були спроектовані: будинок Полтавських губернських присутствених місць, будинок Полтавського цивільного губернатора, будинок Полтавського віце-губернатора, будинок Малоросійського поштамту, будинок Полтавського дворянського зібрання, повітові присутні місця, губернська гімназія. Велика частина споруд була побудована в 1806-1811 роках за проектами петербурзького архітектора Андреяна Захарова. З північного боку площі в 1835-1840 роках був побудований Полтавський кадетський корпус. У самому ж центрі площі був зведений Монумент Слави, встановлений на перетині осей восьми вулиць. Монумент був колону висотою в 16 метрів, з позолоченим орлом на вершині. У 1840-1842 роках центральна частина площі перетворилася в парк з кільцевої магістраллю і радіальними алеями - Корпусний сад.

Головними особливостями цього архітектурного ансамблю стали великі розміри площі і порівняно низька висота будівель, а також подальша симетрична забудова прилеглих територій. Цікавим фактом є також те, що з самого початку будови навколо площі були зведені без входів з боку самої площі - таким чином ансамбль здавався на подив цілісним, кожна споруда ідеально вписувалася в панораму центру міста.

Під час Великої Вітчизняної війни ансамбль був практично повністю зруйнований. Коли місто було звільнене, полтавські архітектори під керівництвом Л. С. Вайнгорта і Д. М. Литвинцева склали план відновлення ансамблю, який і був реалізований в 1950-60-і роки. Більшість будівель були відновлені в первісному вигляді, але з дещо іншою внутрішнім плануванням, що диктувалася новими функціональними вимогами.

У наш час в підземній частині площі побудували торговий комплекс «Злато місто».

Кругла площа в Полтаві одна така в світі, побудована в єдиному стилі цілісним классицистическим ансамблем.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: