Костел Успіння Пресвятої Богородиці

Опис:

Католицький храм Успіння Пресвятої Богородиці в Одесі будувався у 1847-1853 роках за проектом архітектора Франческо Моранді за участю Фелікса Гонсіоровського. Освячено 16 серпня 1853 року на честь Вознесіння Діви Марії, яке в Католицькій церкві святкується спільно з Успінням.

Архітектурний стиль собору є сумішшю неоготики і неороманіки. У плані собор має форму латинського хреста. У соборі зберігалася картина із зображенням Діви Марії роботи відомого флорентійського художника XVII століття Карло Дольчі. Однією з головних пам'яток храму була мармурова різьблена кафедра, яка не збереглася до наших днів. У бічних нефах було кілька надгробків, зокрема могила графа Ланжерона.

У 1935 році собор був закритий і в ньому влаштований клуб. Деякі цінні речі із собору вдалося зберегти, перенісши їх до іншого католицького храму міста – храму св. Петра. У період німецької окупації Одеси у церкві Успіння відновилися богослужіння, але після війни його знову відібрали у католиків. Храм був радикально перебудований, зокрема знесені колони, після чого його було перетворено на спортивний зал, на місці поховання священиків і графа Ланжерона розташовувалась яма для стрибків у довжину.

У 1991 році будинок храму було повернуто Церкві, після чого розпочався тривалий процес його поступової реставрації. 4 травня 2002 року було утворено нову єпархію Одеси-Сімферополя, а храм Успіння отримав у ній статус кафедрального собору.

Страница в каталоге предприятий: Кафедральный Собор Успения Пресвятой Девы Марии

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Одесі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: