Лютеранська церква Святого Павла

Опис:

Кірха Св. Павла в Одесі – лютеранський собор Святого Павла Німецької Євангелічно-лютеранської Церкви України, релігійний центр лютеран України німецької церковної традиції – історична будівля та архітектурна пам'ятка державного значення, в якій розміщується кафедра Єпископа всієї Церкви України.

Перша будівля євангелічної церкви в Одесі була споруджена у 1825-1827 роках. На початку 1890-х років перше воно сильно занепало і потребувало капітального ремонту. На відміну від старої будівлі, спорудженої в строго-класичному стилі, архітектор Г. К. Шойрембрандт використав у новому проекті риси готичного та романського стилів. Особливу красу новому церковному будинку надавала 5-ярусна головна вежа дзвіниці заввишки майже 50 метрів, прикрашена багатим декором та особливо красивою архітектурною композицією, яка завдяки вдалому розташуванню на найвищій точці центрального міського плато домінувала над усіма будівлями портового міста.

У лютому 1920 року в Одесі було встановлено владу більшовиків, а в жовтні 1921 року спеціальна комісія вилучила метричні книги, які були у церкви, які велися з 1820 року.

У 1938 році в храмі було припинено богослужіння, тоді ж зі шпиля кірхи було знято хрест. У період румунської окупації Одеси церква Св. Павла була відкрита 7 грудня 1941 року і служила храмом аж до кінця грудня 1943 року.

Після війни церква Св. Павла використовувалася як спортивний зал і склад інституту зв'язку. У вівтарній частині кірхи були влаштовані туалети та душові для спортсменів, а зовні до будівлі була прибудована пральня, що призвело до руйнування фундаментів через попадання води та стічних вод. У 1970-ті роки були плани створення в ній зали органної музики, але після пожежі, що сталася в травні 1976 року, будівля повністю вигоріла.

Зі здобуттям Україною незалежності віруючі лютеранського віросповідання об'єдналися для того, щоб повернути Церкву Св. Павла релігійній громаді. Але лише у жовтні 1997 року відбулося рішення Одеської міськради про "повернення кірхи та пасторського" будинку із земельною ділянкою 0,51 га. Відновлення зруйнованої святині відбувалося кілька етапів. Окрім іншого, було встановлено орган. Усі ремонтні роботи були завершені у 2010 році, тоді ж кірха була освячена та відкрита для огляду.

Страница в каталоге предприятий: Кафедральный Собор Св. Павла

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Одесі

Інші пам'ятки поруч: