Садиба Закревських, Березова Рудка

Опис:

У селі Березова Рудка, на Полтавщині розташована примітна пам'ятка садово-паркової культури і архітектури - садиба Закревських. Вона була збудують на земялх, які генеральний хорунжий Війська Запорізького Йосип Закревський купив в 1760х роках. Загальна територія хутора, на якому подружжя Закревських облаштувала свою сімейну садибу була близько 100 гектарів. Будівля садиби розташоване в центрі цієї ділянки і на сьогоднішній день є одним з небагатьох маєтків, які збереглися на Полтавщині, хоч і не в ідеальному стані. Навколо комплексу споруд розкинувся великий тінистий парк, а неподалік розташована місцева дивина - піраміда-усипальниця.

Ідея будівництва садиби в Березовій Рудці належить синові Йосипа Закревського, Григорію. Він був маршалом Київського намісництва, а така висока посада передбачала наявність спеціальної резиденції для проведення дворянських зборів. Пізніше будівництвом маєтку займалися сини Григорія, Олексій і Василь, а також його онук - Платон Олексійович.

Центральним об'єктом садиби Закревських є двоповерховий кам'яний палац в стилі необароко. Поруч з ним знаходяться одноповерхові флігелі, які утворюють П-подібну композицію. В одному з флігелів зараз знаходиться Березоворудський краєзнавчий музей, в іншому - адміністративний корпус Березоворудського аграрного технікуму. Також в комплекс садиби входить Піраміда-усипальня Закревських і огорожу садиби з білосніжною альтанкою. Вокрух цих споруд розкинулася паркова зона і яблуневий сад.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Лубнах

Інші пам'ятки поруч: