Хмельницький академічний обласний театр ляльок «Дивень»

Опис:

Театр був заснований в 1970 році Сергієм Єфремовим. Сьогодні він розташований у приміщенні на вул. Проскурівській, 46, хоча історія його починалася з двох невеликих кімнат у Львівській обласній філармонії.

На його сцені відбувалися вистави, поставлені за п'єсами вітчизняних і зарубіжних драматургів, за казками народів світу, дитячих творів, поем, пісень. В репертуарі вже понад півсотні вистав, і кожен сезон перелік вистав розширюється.

Душею закладу є його творчий колектив, що складається зі справжніх професіоналів - заслужених діячів мистецтв, персональних членів UNIMA, професійних акторів і технічних працівників - декораторів, художників, реквізиторів, світлотехніків і ін.

Будинок Маранца - будівля, в якому зараз розташований театр має цікаву історію. Це житловий будинок 1880-х років, який належав потомственному почесному громадянину міста Проскурова, промисловцеві Соломону Маранца. Є пам'яткою архітектури місцевого значення.

Перший директор театру - Леонід Портнов. Перша вистава називалося «Повсталі джунглі», прем'єра якого пройшла 3 листопада 1970 року. Перші актори - Е. і Е. Ткаченко, А. Колчинский, В. Андрієнко з допомогою художника А. Цуканова наполегливо працювали над нею.

У період 1976 - 1989 року колектив поповнився професійною творчою молоддю, збагатився репертуар театру. Вистави Л. Попова «Маленький принц» А. Сент-Екзюпері, «Дванадцять» А. Блоку, «Василькові рушники» Г. Павленко, «Золоторогий олень» Д. Павличка (режисер І. ​​Рожко) та інші були яскравими спробами знайти своє місце в театральному процесі через класичну літературу, поезію, фольклор.

В кінці 80-х років в театр прийшли випускники ЛДІТМІКА художник Михайло Ніколаєв та режисер Сергій Брижань, які вже багато років визначають неповторне творче напрямок колективу.

Також в кінці 80-х років Хмельницький театр ляльок започаткував фестивального руху в країні. З 12 по 14 листопада 1978 року пройшов перший в Україні фестиваль, в якому брали участь театри ляльок. У 1980 році Хмельницький театр став Лауреатом Республіканської премії ім. М. Островського, а в 1983 році вперше за всю історію театрів ляльок України був висунутий на здобуття Державної премії ім. Шевченко.

     Окремою сторінкою історії став для театру народний ляльковий вертеп. Прагнучи відродити його на Поділлі, до Різдва 1995 був створений сімейний ляльковий вертеп. Несподіване продовження і трансформацію різдвяна тема отримала кілька років по тому в спектаклі «Ехо», яку мистецтвознавці назвали вертепом третього тисячоліття.

Хмельницький театр ляльок - учасник і неодноразовий лауреат багатьох всеукраїнських та міжнародних театральних фестивалів і конкурсів. З 2003 року театр є засновником і організатором міжнародного фестивалю-лабораторії «Дивень».

У 2009 році була завершена капітальна реконструкція стаціонарного приміщення і, зі створенням зимового саду, розпочато благоустрій території навколо театру. У 2010 році театр отримав статус академічного.

Через дорогу від театру знаходиться художній музей і сквер ім. Шевченко.

Страница в каталоге предприятий: Хмельницкий областной театр кукол

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Хмельницькому

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: