Хмельницький обласний художній музей

Опис:

Художній музей розташовується в будівлі колишнього банку, побудованому в 1903 році. Датою заснування галереї вважається 1986 рік, хоча свою роботу вона почала пізніше - через 6 років (знадобився час для реконструкції будівлі банку).

Музей відкрили не просто на основі будь-якої колекції, як це зазвичай буває, її буквально створили з нуля. Свого часу адміністрація міста вирішила забезпечити гідний рівень культурного розвитку міста і прийняли рішення про створення музею. Тоді почалося формування музейного фонду з творів радянського реалізму, народного і декоративно-прикладної творчості. Збори містило етнографічні зразки, величезна кількість полотен радянських художників і близько трьох десятків полотен, придбаних у відомих українських художників кінця 19 - початку 20 століття. Так, по місту були придбані полотна яскравих представників національного живопису кінця XIX - початку ХХ століть - В. Орловського, А. Мурашко, Г. Світлицького, М. Бурачекаі інші. У колекції музею немає старовинних експонатів, але художні твори зібраної колекції відрізняються високою якістю виконання.

Збираючи колекцію для галереї, співробітники музею переконалися в тому, що найбільший інтерес для їх відвідувачів складають національні особливості образотворчого мистецтва, тому почався активний збір творів сучасного українського мистецтва. Такий напрям діяльності зумовив ряд організованих галереєю всеукраїнських акцій, покликаних фіксувати стан художнього процесу в Україні. Найбільш значними серед них є - симпозіум по кераміці 1993 року, «Презентація 94», «Презентація 97» і «Артклуб-96».

 Таким чином Хмельницький обласний художній музей на сьогодні (2000-е) має яскраві його зразками:

- «Моральний ренесанс" 1980 - 90-х років - твори А. Антонюк, Ф. Гуменюка, І. Марчука, В. Задорожного, А. Заливахи;
- напрям «нової нефігуративного» - представлений полотнами Т. Сільваші, М. Гейко, А. Животкова, М. Кривенко, А. Криволапа;
- широко представлені Львівська та одеська художні школи;
- окремою частиною зборів від 1989 року стало меморіальний фонд Г.Верейського (близько 3 тисяч одиниць зберігання).

Зараз в музеї зібрано вже понад 8000 художніх творів 40 сучасних художників - це яскраві, самобутні роботи, з характерними національними особливостями українського мистецтва. Експонати музею тематично розділені на кілька колекцій: український живопис кон.19 - поч. 20 століття, 1920-х - поч. 1980-х років, 2ий підлогу. 1980-х - поч. 2000-х років, живопис зарубіжних, хмельницьких художників та інші збори.

Також діє постійна виставка робіт народного художника Г.Верейського. Крім цього постійно демонструються всеукраїнські та міжнародні проекти, виставки з приватних колекцій українських та зарубіжних художників. Проводяться інтерактивні екскурсії, лекції, майстер-класи, квести, тематичні нічні екскурсії, зустрічі з художниками і інше.

При художньому музеї працює галерея моди «Арт-подіум» і художній салон.

Навпроти музею знаходиться Парк ім. Т. Г. Шевченка. У крокової доступності розташовані і інші цікаві пам'ятки Хмельницького: ляльковий театрмузей-студія фотомистецтва, музей історії міста Хмельницького та літературний музей.

Недалеко від музею знаходиться Готель Янісоль. Затишна обстановка, відмінний сервіс, чудова кухня, приємні ціни - все це Вас чекає в гостініце.На території також є ресторан, а також два банкетних зали і стоянка.

Страница в каталоге предприятий: Хмельницкий художественный музей

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Янисоль

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Хмельницькому

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: