Сквер ім. Т. Г. Шевченка

Опис:

Сквер імені Т. Г. Шевченка - парк-пам'ятник садово-паркового мистецтва з 2001 року. Його площа близько п'яти гектарів.

Протягом XV-XVIII століть на цьому місці височів невеликий дубовий ліс, а навколо простягався луг, який місцеве населення використовувало в якості місця випасу худоби.

За генеральним планом забудови 1824 року Проскурова (так місто називалося до 1954 року), на місці, де розташовувався ліс, повинна була розташуватися «велика торгова площа». Частина дубів для цього спиляли, по периметру площі побудували магазини і склади, а в центрі залишили місце для торгівлі з возів. Площа отримала назву «Хлібна» і стала основним місцем проведення торгів і ярмарків в Проскурові. Також на площі працювали численні атракціони, виступали мандрівні актори, іноді приїжджав цирк або зоопарк.

Згодом Проскурів розростався, і Хлібна площа стала занадто малою для проведення ярмарків. У 1888 році міська влада ухвалила рішення перенести головну торгову площу ближче до вокзалу - на пустир, де зараз розташована міська лікарня. Хлібну площа віддали підрозділам Дніпровського піхотного полку. Торгові лавки і склади були переобладнані під казарми, а ярмаркову площу пристосували під плац. Саме на цьому плацу під час служби в Проскурові марширував майбутній російський письменник Олександр Купрін.

В кінці XIX століття було прийнято рішення про створення на території площі міського парку. Таким чином, в 1893 році полк переїхав в нові казарми, а на місці Хлібній площі розбили міський сад. Поступово тут висаджувалися дерева і чагарники. У 1960-1980 роках в парку був побудований кінотеатр. У 1992 році був відкритий пам'ятник Т. Шевченка. З тих пір сквер став називатися ім. Т. Шевченка.

У 2013 році навколо пам'ятника на кошти благодійників була висаджена алея з 26 сакур. Тут також зараз можна побачити фонтани, дитячий майданчик, скульптури з металу, вилиті майстром Н. Мазуром.

Сквер, завдяки прохолодним тінистих алеях і барвистим квітників, є улюбленим місцем для прогулянок мешканців міста і туристів.

Поруч зі сквером розташована Готель Енеїда - затишне місце в центрі. Готель пропонує 75 номерів різних категорій, які оснащені телевізорами, телефонами, санвузлами, холодильниками, електрочайниками, кондиціонерами, телефонами і WiFi. На території знаходиться парковка, конференц-зал і ресторан.

Страница в каталоге предприятий: Сквер им. Шевченко

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Энеида

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Хмельницькому

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: