Херсонський планетарій

Опис:

Через 10 років після закінчення Другої світової влада вирішила посилено зайнятися атеїстичним освітою населення. Планетаріїв відводилася роль деяких передових форпостів в поширенні атеїстичного наукового світогляду і освіти громадян. По всьому колишньому Радянському Союзу планетарії стали відкриватися із завидною швидкістю. Найчастіше в пристосованих під них колишніх культових будівлях.

Можливо, інтерес до цієї теми був закладений жителям Херсона чудовим ученим астрономом Оленою Іванівною Казимирчак-Полонської. У повоєнні роки волею вона переїхала з Варшави в Херсон і працювала викладачем. До всього іншого вона вела гурток астрономії, захоплюючи студентів і городян своєю пристрастю до цієї науки. І починаючи з 1957 року, питання про відкриття планетарію регулярно виносилося на порядок денний. Пізніше обласної організації з розповсюдження наукових і політичний знань, згодом Товариство «Знання», було доручено провести всі реконструкційні та будівельні роботи на виділеній площі, будівлею майбутнього планетарію став колишній «Будинок санітарної культури», дата будівництва якого точно не встановлена, але датується приблизно 1780 роком. Щоб вийшов планетарій, до будівлі потрібно було тільки приробити купол. На це пішло три роки і 15 травня 1960 року стала датою відкриття в місті Херсоні планетарію.

Головною рушійною силою процесу створення і будівництва Херсонського планетарію був секретар Херсонського обласного товариства по поширенню політичних і наукових знань Каліченко Сергій Михайлович. А завдяки раді пенсіонерів при планетарії, особливо активних дій Якименко Віри Павлівни, за сприяння виконавчої влади міста було відправлено лист на ім'я першого льотчика-космонавта. У ньому викладалася прохання ініціативної групи про присвоєння планетарію імені Ю.О. Гагаріна. З особистої згоди самого космонавта, Херсонський планетарій став носити ім'я першого героя-космонавта з 1965 року.

 Чого тільки не читалося під зоряним куполом: географія і історія, література і біологія і вже зовсім екзотичні науки, як біоніка і голографія. І всякий раз незмінно запалювалися зірки, а після сходило Сонце.

Зараз Херсонський планетарій - єдиний на півдні України, який є колективним членом міжнародної спілки планетаріїв IPS, а також колективним членом Української - астрономічної асоціації та громадської жіночої організації «Дія». Планетарій пропонує пізнавальну програму для дітей і дорослих. А на сьогоднішній день класичні лекції доповнені 3D сеансом, в залі планетарію встановлений апарат «Малий Цейс», який здатний працювати в будь-яку погоду. Останнім його проектом стала «Сонячна система в стерео форматі», що дозволило наочно і ближче розглянути світ навколо зірки - Сонця.

У сусідньому будинку розташований художній музей ім. Шовкуненко.

Недалеко від планетарію знаходиться Premier Compass Hotel (оздоровчий центр «Загублений світ»). Готель знаходиться в тихому районі, історичній частині міста, в 5 хв. від річки. Пропонуються 18 затишних номерів з Wi-Fi, супутниковим тв і міні-холодильником, кондиціонером, телефоном, ванною кімнатою з феном. Сніданок включений у вартість. На території є парковка і ресторан, також спа-центр з критими басейнами, сауною і дитячий майданчик.

Страница в каталоге предприятий: ПЛАНЕТАРІЙ культурно-просвітницьке підприємство

Страница в каталоге гостиниц: Premier Compass Hotel (оздоровительный центр «Затерянный мир»)

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Херсоні

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: