Художній музей ім. Шовкуненка

Опис:

Сучасний музей названий на честь відомого художника і майстра акварелі Олексія Олексійовича Шовкуненка, уродженця Херсона, заснований в 1978 році.

Хоча сама будівля сучасного музею було побудовано ще в 1897 році за проектом одеського архітектора А. Б. Мінкуса (1870-1948) і завдяки об'єднанню стилів ренесансу, класицизму і модерну, зовні нагадує середньовічну ратушу. Спочатку в будівлі розміщувалася міська Дума. Пізніше тут був музей витончених мистецтв, його заснував відомий меценат Князь Микола Гедройц в 1912 році.

За 20-30 роки XX ст. художня колекція музею значно поповнилася творами російського та західноєвропейського живопису, графіки, декоративно-прикладного мистецтва. Напередодні Великої Вітчизняної Війни фонди налічували близько 700 експонатів. У роки фашистської окупації гітлерівці вивезли з Херсона до Німеччини і Румунії більшу частину музейних цінностей, в тому числі і колекцію творів мистецтва.

У 1981 р надійшло понад 100 творів нашого земляка, народного художника СРСР Ознакою здорової, подарованих його дружиною А. В. Шовкуненко. Це дало можливість створити монографічну експозицію робіт видатного живописця.

Основу художньої колекції музею складають: приватне зібрання відомого санкт-петербурзького колекціонера Марії Корніловської, яке було передано в дар місту; колекція колишнього художнього відділу Херсонського краєзнавчого музею; твори з приватних зібрань Києва, Харкова, Одеси, Москви, Херсона, а також роботи, які були передані Міністерствами культури України та СРСР, дирекціями художніх виставок і музеями.

В даний час художня колекція музею налічує понад 10000 експонатів і є одним з найбільш цікавих музейних зібрань України, де представлені твори вітчизняної та зарубіжної живопису, графіки, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва, починаючи з зразків російського іконопису XVII століття і до робіт сучасних Херсонських художників . У музеї зберігаються унікальні твори на релігійну тематику М. Шибанова, рідкісні ікони, зразки так званих "північних листів" останній третині XVII ст., Церковна металопластику та сакральне шиття XVIII-XIX ст., Твори "класиків" українського мистецтва М. Пимоненка, С . Світославського, П. Левченко, Е. Столиці, К. Крижицького; твори майстрів кінця XIX початку XX ст.: Б. Григор'єва, Н. Кримова, К. Коровіна, М. Врубеля, П. Клодта, Е. Лансере, порцелянові вироби заводів Кузнєцових, Попова, Ф. Гарднера, бронзова скульптура Каслінского і Кусінского лиття .

Поруч з художнім музеєм розташовані Херсонський планетарій і краєзнавчий музей.

Недалеко від цього місця знаходиться Апарт-готель Тиха гавань, де на красивою доглянутою території з фонтаном і водоспадом розташовуються 6 затишних номерів. У готелі також є кафе-бар, пральня та паркування.

Страница в каталоге предприятий: Херсонский художественный музей им. А.А. Шовкуненко

Страница в каталоге гостиниц: Апарт-отель Тихая гавань

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Херсоні

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: