Херсонський обласний краєзнавчий музей

Опис:

Херсонський обласний краєзнавчий музей, заснований в 1890 році українським громадським діячем, археологом і краєзнавцем В.І.Гошкевічем, являє собою музейний комплекс історичного, природознавчого, літературного та етнографічного напрямків.

Експозиції музею розміщені в декількох будинках-пам'ятках архітектури та історії XIX століття (головна будівля, літературний відділ, природознавчий відділ і Каховська філія в сучасній будівлі). У фондах музею зберігається понад 173 тис. Музейних предметів, серед яких одне з кращих в Україні археологічних зібрань, в якому вік найстаріших знахідок - більше 17 тис. Років; цікава колекція монет античних міст Північного Причорномор'я; великий комплекс зразків холодної і вогнепальної зброї XVI - ХХ століть; колекція мисливських рушниць XVIII - XIX століть; багаті зібрання порцеляни, антикварних меблів.

Все розмаїття старовини краю представлено у відділі історії: від скіфських золотих прикрас і давньогрецьких мармурових скульптур в козацької зброї, перших креслень Херсонської фортеці і художніх творів минулих століть. Центральне місце займає експозиція, присвячена заснуванню Херсона та пов'язаних з цим історичних особистостей: Г. А. Потьомкіна, Суворова, Ф. Ф. Ушакова.

Унікальні книжкові видання, цінні зборів екслібрисів та гравюр, рукописи, оригінальні живописні полотна, історичні та меморіальні речі видатних письменників: О. С. Пушкіна, Л. М. Толстого, О.Е.Кручоніх, Д. Д. Бурлюка, Б.А .Лавреньова, М.Г.Куліша експонуються в літературному відділі музею.

Унікальна колекція флори і фауни Херсонщини, створена в кінці XIX в. відомим вченим-біологом Й.К.Пачоського - основа природознавчого відділу. Цікавою для херсонців і гостей міста є виставка "Рідкісні та зникаючі тварини світу", на якій можна побачити уссурійського тигра, леопарда, сніжного барса, ведмедів різних видів. Справжньою перлиною є експозиція, присвячена дивовижному світу Нижнього Дніпра, лимана, Азовського і Чорного морів. Центральним експонатом розділу "Жителі світового океану" один з найбільших музейних предметів України - 30-метровий скелет синього кита.

Музей здійснює координаційне керівництво мережею музеїв на громадських засадах. З його методичною допомогою в останні 25 років в області збудовано 135 музеїв.

Музей є одним з кращих всього південного регіону України.

Через дорогу від краєзнавчого музею розташований Художній музей ім. Шовкуненко.

Страница в каталоге предприятий: Краеведческий музей

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Херсоні

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: