Костел Воздвиження Святого Хреста

Опис:

Костел Воздвиження Святого Хреста, або Базиліка Воздвиження Всечесного Хреста у Чернівцях – одна з перших мурованих будівель міста. Розташований недалеко від незвичайного будинку-корабля.

Перший костел Воздвиження Всечесного Хреста у Чернівцях було збудовано з дерева у 1778 році. Знаходився він на площі навпроти нинішнього костелу. 1787 року, за розпорядженням австрійського імператора Йосипа II у Чернівцях, було розпочато будівництво нового (кам'яного) костелу. Його будівництво тривало довгих 27 років. Лише у 1814 році будівництво храму було завершено і він був освячений. Спеціально для австрійського імператора у костелі збудували трон, на якому він сидів під час богослужіння. У храмі Воздвиження Всечесного Хреста імператор зустрічався із російським царем Олександром I під час його візиту до Чернівців.

У 1818 році на вежі костелу було встановлено годинник. 1861 року костел з невідомих причин горів, особливо постраждала вхідна частина. У 1866 році храм було відновлено, і тоді ж у ньому з'явився орган, який у 1870-х роках отримав дві медалі: одну у Відні, а другу – у Парижі, як найкращий за тембром орган у всій Європі.

Костел функціонував протягом усього радянського періоду, завдяки чому вдалося зберегти його інтер'єр.

Сьогодні костел використовує як українську, так і польську громаду. В оздобленні приміщення є предмети, які потрапили сюди після закриття за радянських часів інших культових споруд міста. На бічній стіні костелу зберігся найстаріший у Західній Україні сонячний годинник. 19 липня 2014 року храму було надано звання малої базиліки, другої в Україні.

Страница в каталоге предприятий: Костел Воздвижения Святого Креста

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернівцях

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: