Чернівецький музично-драматичний театр ім. Ольги Кобилянської

Опис:

Чернівецький театр спроектований австрійськими архітекторами Гельмером і Фельнером.

Театр був побудований в 1903-1905 роках. Тут виступали Великі майстри оперних і драматичних сцен Європи: Енріко Карузо, Федір Шаляпін, Соломія Крушельницька, Марія Бієшу, актор австрійської драми Моїссі і інші.

Театр О. Кобилянської - це дуже красиве монументальна споруда епохи Ренесансу, яке зараз є центром Театральній площі. Фасад будівлі побудований в стилі віденського бароко з елементами модерну. Його головний вхід прикрашають горельєф і скульптурні композиції за мотивами грецької міфології, виконані віденським майстром Ернстом Геденбартом. Над вікнами - чудові фронтонні групи, а в нішах уздовж бічних фасадів встановлені бюсти Гете, Шиллера, Бетховена, Шуберта, Моцарта, Гайдна. Пізніше були додані ще бюсти Шевченка і Пушкіна. Недалеко від театру розташоване не менш знакове культурне місце - Чернівецький художній музей.

Тристулкові парадні двері ведуть в ажурний овальний вестибюль, який гармонійно поєднаний з біломармурової драбиною, що ведуть на другий і третій поверхи. Красиво прикрашений зал для глядачів складається з партеру, лож бельетажу і амфітеатру. Навколо - неповторне архітектурне оздоблення, оригінальні прикраси в стилі бароко, ліпний декор, розкішна орнаментовка - все це виконано в білому і золотом кольорах.

Верхівку театру імені Ольги Кобилянської вінчає красивий купол, біля якого зберігся старовинний димар, прикрашений зображенням герба Чернівців часів Австрії.

Раннє перед театром височів пам'ятник генієві німецької літератури Ф. Шіллера, який 2 січня 1922 року, при перейменуванні театру в Румунський національний театр, був демонтований.

У 1954 році театру було присвоєно ім'я видатної письменниці Буковини Ольги Кобилянської, а в 1980-тому їй встановили пам'ятник перед фасадом.

У репертуарі театру поєднуються вистави за творами сучасних авторів і класиків літератури. Тут регулярно йдуть постановки буковинських письменників: Юрія Федьковича «Запечатаний двірник», Ольги Кобилянської «Земля», «Юліан Цезаревич», Марії Матіос «Нація», «Солодка Даруся». Можна побачити і твори іноземної театральної класики: Шекспіра, Айріс Мердок, Жана де Летреза. На сцені театру йдуть як драми, так і комедії, а також детективні історії. Є навіть такий цікавий жанр як Фрашку, що означає «жарт». Також тут ставлять і дитячі вистави.

Щорічно восени в театрі проходить Фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини», під час якого на сцені виступають колективи зі Львова, Рівного, Тернополя, Чернігова, Івано-Франківська, Вінниці, Луцька, Києва, Мінська, Ясс та інших міст.

Страница в каталоге предприятий: Черновицкий музыкально-драматический театр им. О.Кобылянской

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернівцях

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: