Чернівецький художній музей

Опис:

Чернівецький художній музей - найбільший на Буковині музей мистецького профілю. Він знаходиться на другому і третьому поверхах красивого історичної будівлі в центрі міста, яке було побудовано в стилі модерн (віденської сецесії) для Буковинського ощадного банку в 1900 році за проектом архітекторів Губерта Гесснера (учня Отто Вагнера) і Прокопія Шупіха. Будівництвом зайнявся Робертом Вітьок.

На головному фасаді виділяється ризаліт з балконом і розкішним майоліковому панно. Його складна композиція на міфологічну тематику проводить паралель між Римською імперією та Австро-Угорщиною часів Франца-Йосифа I. У образах 12 богів зображено 12 найважливіших провінцій імперії, які уособлювали її суть.

На даху над карнизом встановлені дві жіночі скульптури. Будинок на рівні вікон другого поверху прикрашає фриз у вигляді живописно розкиданих листя, які раніше були покриті позолотою. Вікна декоровані ліпниною. Двері центрального входу металеві двостулкові ковані з рослинним орнаментом і горизонтальними вставками із зображенням бджіл. На пілонах уздовж дверей - скульптурні зображення двох орлів, які ніби охороняють вхід в будинок.

Споруда має також надзвичайно виразний інтер'єр. Вестибюль першого поверху прикрашають шість величних колон. На початку парадних сходів - два пілона, що завершуються чоловічим і жіночим бюстами на фігурних постаментах. Широкі сходи в обрамленні кованих решіток з рослинним орнаментом веде з першого на другий і третій поверхи. Сходові площадки між поверхами прикрашені великими вікнами-вітражами з рослинними мотивами - зображеннями яскравих кольорів і зеленого листя. На одному з вітражів третього поверху в рослинні мотиви вписаний старовинний герб Буковини. У центрі вестибюля другого поверху знаходяться чотири колони і мармуровий камін в формі трапеції, прикрашений кованими міддю з рослинним орнаментом. Простір другого і третього поверхів об'єднань овальним отвором, декорованим рельєфним орнаментом і кованими решітками, ідентичними тим, що на сходах.

Сам Чернівецький художній музей був створений в 1988 році на базі художнього відділу обласного краєзнавчого музею. Предмети з фондів цієї установи склали основу колекції закладу. Серед них - твори живопису і графіки відомих українських художників, в тому числі буковинських художників, які були передані Дирекцією художніх виставок України. Багато творів сакрального мистецтва, зокрема ікони, були привезені науковими співробітниками з закритих в той час церков.

Першу експозицію музею відкрили в 1988 році в недіючому в той час Святодухівському соборі.

З 1991 року Чернівецький художній музей знаходиться в своєму нинішньому будинку.

У 1996 році була відкрита стаціонарна експозиція, вперше представляє образотворче і культове мистецтво Буковини і орнаментальне мистецтво краю XVII - XX століть.

За час існування музею було організовано значна кількість виставок, розроблений ряд проектів, за якими розробляються серії щорічних вернісажів. Виставкова робота Чернівецького художнього музею тісно пов'язана з науково-освітньою діяльністю.

У Чернівецькому художньому музеї зберігаються близько 12 тисяч експонатів. Там можна побачити твори народного та професійного іконописання XVII - XX століть, унікальну колекцію буковинських килимів, близько 3 тисяч буковинських писанок, зразки буковинської вишивки, а також роботи відомих українських художників. Серед них: Т. Яблонська, А. Ерделі, С. Шишко, Г. Гавриленко, М. Глущенко, М.Дерегус і інші.

У музеї постійно працює виставка однієї картини і стенд «Імена і події в мистецтві». Щороку проводяться майстер-класи з вишивки, мистецтву розпису яєць (писанок), бісероплетіння. Також тут проходять презентації та зустрічі з художниками.

Недалеко від музею розташована Чернівецька ратуша.

Страница в каталоге предприятий: Чернівецький обласний художній музей

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернівцях

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: