Будинки-близнюки

Опис:

Будинки-близнюки знаходяться на вулиці Івана Франка, Поруч з Ратушею і Художнім музеєм. Вони є цікавим архітектурним явищем. На вигляд це два абсолютно однакових будинки, яких розділяє вузький прохід. Однак зовнішній вигляд цієї споруди оманливий: насправді це один будинок, який був побудований у формі літери П.

Сьогодні верхні поверхи будинків-близнюків є житловими, а на першому поверсі розмістилися магазини та кафе.

Вид будівель привертають увагу не тільки своїм дзеркальним відображенням один одного, а й витонченою архітектурою в стилі неокласицизму з виразними ренесансними акцентами. Два верхніх поверхи мають по три великі вікна, кожне з яких прикрашає ліпнина, і невеликий балкон. На даху встановлено два аттика, які перегукуються з елементами ліпнини і балконів.

Навколо цього будинку ходять численні легенди. Достовірно відомо, що його звели в 1908 році. Однак версій про те, хто був його власником, щонайменше, три. Найбільш вірогідною представляється та, по якій будинок побудували для чернівецьких підприємців Варвера і Кона за проектом професора промислової школи, архітектора Віктора Швертнера. За іншою версією, замовником оригінальної будівлі був багатий городянин, у якого народилися близнюки, то чи сини, то чи дочки. Він вирішив поселити дітей у двох кінцях будинку, так, щоб виходячи на балкон, вони могли дотягнутися один до одного. Сам же став жити в середній частині будинку.

Також подейкують, що між будинками-близнюками є прохід у формі підземного тунелю, яким можна дійти до Соборної площі. Це нібито зроблено для того, щоб жителі міста могли тут сховатися, якщо раптом нападуть вороги. У проході між будинками варто звернути увагу також на дерев'яні двері, що ведуть в під'їзди. На них висять старі таблички із зазначенням номера під'їзду на німецькою та румунською мовами. Вони збереглися ще з довоєнних і міжвоєнних років.

Протягом 1907-1914 років тут в будівлі зліва жив буковинський письменник і соціально-політичний діяч - Теодор Галіпа (1873- 1943), в честь якого на стіні будівлі встановлена ​​меморіальна дошка.

Поруч з пам'яткою розташований хостел Yard Hostel / Coffee, на території якого також є і кафе, де є все, що потрібно для того, щоб приємно провести час. 

Страница в каталоге гостиниц: Yard Hostel & Coffee

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернівцях

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: