Полтавський художній музей ім. М. Ярошенка

Опис:

Полтавський художній музей ім. М. Ярошенка розташований в центральній частині Полтави, недалеко від Корпусного саду.

Полтавський художній музей був заснований 27 квітня 1919 року. Головним фундаментом експозиції послужило приватне зібрання робіт колекціонера-художника М. Ярошенка. Він поклав основу експозиції, подарувавши Полтаві частину своїх робіт і полотен друзів - Шишкіна, Рєпіна, Полєнова, Маковського. Музей відкрили в особняку поміщика В.Балюбаша (архітектор П.Алёшін). При відкритті галерея складалася з 100 живописних творів і понад 20 альбомів з робочими замальовками автора.

Спочатку носив статус картинної галереї. Його засновник, згодом відомий український археолог і музеєзнавець Михайло Якович Рудинскій, іменував його «Музеєм мистецтв».

За перші роки музей збільшив колекцію до декількох сотень дорогоцінних картин знаменитих художників. У їх числі були геніальні Рубенс, Тьєполо, Остаде, Виже-Лебрен. Після збільшення фондових колекцій галереї, виникло питання про присвоєння статусу художнього музею.

У 1934 році музей ліквідували і зробили його знову краєзнавчим відділом, потім в 1939 році музей знову отримав статус художнього музею з приставкою обласного значення. У той час музейні фонди налічували понад тридцять тисяч експонатів великих майстрів 17-18 століття, кращі роботи російських майстрів 19-20 століття.

Напередодні другої світової війни зібрання налічувало близько 30 тисяч експонатів. Після Другої світової війни виставка значно збідніла і була розграбована як місцевим населенням, так і німецькими загарбниками.

До 2000 року музей распололагался в у відреставрованій будівлі на вулиці Спаській, відновленому в 1951 році. Пізніше так як будівля художнього музею сильно постаріла і потребувало капітального ремонту музей переїхав на вулицю Фрунзе в Галерею мистецтв. Експозиції музею розмістили на першому поверсі в двох анфіладах, а музейний фонд розмістили в спеціальному фондовому сховище. На новому місці повністю збережений принцип хронологічного побудови експозиції. У лівій анфіладі - роботи європейських майстрів, в правій - російських і українських. Експонуються не тільки картини, а й скульптури, декоративна пластика, фарфор і навіть меблі. Є невелика колекція церковного начиння 17-18 віків. Серед несподіваних знахідок - предмети декоративно-прикладного мистецтва Китаю, Японії, Ірану і Туреччини. Всього в галереї більше 4 тисяч робіт в експозиції і 9 тисяч на зберіганні.

Полтавському художньому музею (галереї мистецтв) в 2019 році виповнилося 100 років. В наші дні музей проводить масштабні виставки із запасників музею. Тематичні виставки часто влаштовуються в великому виставковому залі, щоб городяни могли повною мірою ознайомитися з усією колекцією Полтавського художнього музею.

Поруч з Полтавським художнім музеєм є хостел Dream Hostel та Готель "Галерея" (Reikartz).

Страница в каталоге предприятий: Художественный музей им. Н. Ярошенко

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница ”Галерея” (Reikartz)

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: