Польське кладовище

Опис:

Кладовище було засновано ще в 1801 році на Охрімовой горе і є одним з найстаріших в Україні. Там поховані видатні діячі польської культури, які зробили внесок у розвиток міста. Польське католицький цвинтар є пам'ятником архітектури, історії та монументального мистецтва, нарівні з відомим Личаківським у Львові.

 Ділянка під кладовище був куплений на території Нової Рудні (нині вулиця Короленка) в 1799 році. У 1840 році сюди перенесли з Охрімовой гори зі старого католицького кладовища останки людей, раніше похованих там в склепах.

Проведена в 1884 році перепис населення показав, що в Житомирському повіті проживало тоді близько 40.000 поляків, що становило 13,9% всіх жителів повіту. Це був найвищий показник для цілої губернії. Це дає можливість зрозуміти, чому саме Житомирське кладовище поляки і українці звуть «польським». Певною мірою це кладовище відображає історію міста і його жителів.

Кладовище відомо сімейними похованнями відомих в польському середовищі шляхетних династій Домбровських, Монюшко, Чацких. Тут знаходяться могили першого польського авіатора Броніслава Мацієвича, всесвітньовідомого піаніста Юліуша Зарембського, художника-академіка Леонардо Страшинського та інших видатних діячів польської культури.

 Біля недавно відреставрованої каплиці Святого Станіслава, побудованої в 1840 році і зруйнованої під час Другої світової війни, знаходяться поховання католицького духовенства, починаючи з середини позаминулого століття. Поруч з величним пам'ятником єпископу Кароль Антонію Недзляковскому є скромна могила жертви сталінського терору ксьондза Анджея Федуковіча. Завдяки йому був побудований Єпископський дім в Житомирі (тепер Обласний краєзнавчий музей). Багато унікальні пам'ятники на кладовищі за радянських часів були знищені, все склепи зламані і розграбовані мародерами. Кладовище закрите для поховань з 1976 року.

Надалі плануються роботи по реалізації проекту «Польський цвинтар» - історико-культурний музей-заповідник. Ідея проектної пропозиції полягає в тому, щоб розчистити Польський цвинтар від зелених насаджень, які безконтрольно розрослися на кладовищі, встановити огорожу і облаштувати пішохідні доріжки для туристів.

Кажуть, що саме цей цвинтар було прототипом місця існування героїв повісті "Діти підземелля" Короленко.

Недалеко від місця розташований Хостел Sofia з демократичними цінами. Хостел недорого розмістить всіх бажаючих в двох-, трьох- і восьмимісні номери, виконаних в сучасному дизайні. Поруч супермаркет і зупинка.

Страница в каталоге гостиниц: Хостел Sofia

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Житомирі

Інші пам'ятки поруч: