Костел Св. Іоанна з Дуклі

Опис:

Семінарський костел Святого Іоанна з Дуклі є пам'ятником архітектури національного значення з 1993 року. Іоанн з Дуклі - святий в Римсько-католицької церкви, один зі святих покровителів Польщі та Литви.

Спочатку, згідно з грамотою, виданою польським королем Зігмунтом III Вазою Ченцов-бернардинів на цьому місці з 1761 року існував Бернардинський монастир і при ньому дерев'яний костел для франкісанцев. Пізніше в наслідок пожежі деревяннний костел був знищений і було побудовано нову будівлю в стилі неокласицизму в 1838-1842 роках як костел духовної семінарії. В оформленні інтер'єру брав участь художник Ф. Завадський. Але незабаром діяльність монастиря заборонили, а будівлю передали Римо-католицької духовної семінарії. Таким чином храм і монастир не були знищені царем і передані на інші цілі. Семінарію розмістили в прилеглих до костелу келіях колишнього Бернардинського монастиря, а костел при семінарії став називатися Семінарійскім. Костел і семінарія тоді виходили на центральну площу, так і вона в середині XIX століття називалася Семінарійской.

Перед Другою світовою війною приміщення костелу переобладнали під кінотеатр. Після війни тут була обласна філармонія, обласний будинок народної творчості та відділ природи краєзнавчого музею. Келії монастиря за радянських часів і до 2006 року використовував обласний військкомат. Зараз костел відреставрували, добудувавши нову вежу з боку вулиці Театральній і повернули віруючим в 1992 році.

При парафії Св. Іоанна з Дуклі розгорнута активна діяльність. Зокрема створено співтовариство міністрантів, співтовариство Францисканській молоді, Францисканський орден світських, спільнота «Живий розарій», біблійний коло.

Кажуть, що під час національно-визвольного повстання «Коліївщина» (1768-1769) в цьому монастирі переховувався один з керівників повстання легендарний козак Іван Гонта, оспіваний Тарасом Шевченком у поемі «Гайдамаки».

Перебуваючи місті Ви можете зупинитися в готелі Reikartz Житомир, який знаходиться в 450 метрах від костелу. Готель пропонує гостям два конференц-зали, ресторан італійської кухні Primavera, лобі-бар, парковку на території готелю.

Страница в каталоге гостиниц: Reikartz

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Житомирі

Інші пам'ятки поруч: